کارناوال - راهنمای سفر

روستای هجیج کرمانشاه

استان کرمانشاه، شهرستان پاوه، منطقه نوسود، دهستان سیروان، روستای هجیج

4.8

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 4 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

5 تا 24 ساعت

ساعت دسترسی

امروز شنبه 24 ساعته

هزینه ورودی

رایگان

همه چیز درباره روستای هجیج کرمانشاه

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

کارناوال

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

04 فروردین 1399

به روز رسانی

04 فروردین 1399

معرفی /

روستای هجیج کرمانشاه | ماسوله سنگی اورامان

به منطقه اورامان می‌رویم و سری به روستای هجیج کرمانشاه می‌زنیم؛ روستایی با بافت پلکانی و ساختاری شبیه به ماسوله گیلان که نامش به خاطر زیبایی طبیعت و حال و هوای خوش و بی‌نظیرش بر سر زبان‌ها افتاده است. در ادامه جاهای دیدنی هجیج را به شما معرفی می‌کنیم، در مورد مردم این روستا حرف می‌زنیم و اطلاعاتی را در مورد امکانات و اقامت در روستای هجیج در اختیارتان می‌گذاریم. همراه مان باشید. 

چرا روستای هجیج؟


  • روستای هجیج یکی از روستاهای ایران است که به صورت پلکانی و با استفاده از سنگ ساخته شده و به ماسوله سنگی شهرت دارد.
  • این روستای منحصربه‌فرد به عنوان پاک‌ترین روستای منطقه اورامان شهرت دارد.
  • طبیعت بکر و جریان آب رود سیروان، در کنار روستا، تصاویر شاهکاری را پیش روی شما قرار می‌دهند.
  • در این روستا فرصت قایق سواری در رود سیروان را دارید.
Photo by : Unknown

آشنایی با روستای هجیج

بعد از گذر از یک جاده کوهستانی و همسفر شدن با جریان آب رودخانه سیروان، در حالی که هنوز چشم‌مان از تماشای زیبایی‌ها سیر نشده به روستایی می‌رسیم که هَجیج نام دارد. این روستا با مردمی مهمان‌نواز و فضایی سرشار از آرامش، عنوان پاکیزه‌ترین روستای منطقه اورامان را نیز به خود اختصاص داده است. کوهستان از شمال و غرب و جنوب این روستا را احاطه کرده است و روستای سیروان در شرق آن قرار دارد.

گفته می‌شود وجود آب فراوان در دو چشمه در ارتفاعات شمالی و غربی روستا، دلیل شکل‌گیری آن بوده است و قدمت روستا به 1200 سال می‌رسد. در کنار این قدمت بالا، عواملی چون جایگاه مذهبی خاص، طبیعت زیبا، بافت و معماری خاص اهمیت این روستا را دو چندان می‌کنند.

Photo by : Unknown

دیدنی ها و تفریحات روستای هجیج

بافت پلکانی

نخستین چیزی که در هجیج جلب توجه می‌کند بافت پلکانی و ساختار خاص آن است. در اینجا خانه‌هایی را می‌بینید که بدون استفاده از آجر رو به سوی دره و رودخانه سیروان ساخته شده و و بر دوش یکدیگر سوار شده‌اند. خانه‌ها پنجره‌هایی به رنگ آبی آسمانی دارند که رو به قبله باز می‌شوند و  زلالی آب سیروان را به تصویر می‌کشد. 

Photo by : Unknown

بقعه امامزاده سید عبیدا... | کوسه هجیج

بقعه امامزاده سید عبیدا...، آرامگاه یکی از فرزندان امام موسی کاظم است. این امامزاده از احترام خاصی در میان مردمان ناحیه برخوردار است و به نام کوسه هجیج از آن یاد می‌شود. روایت جالبی در مورد این امامزاده بر سر زبان‌هاست که بازگو کردنش خالی از لطف نیست. می‌گویند 500 سال پیش سایه خشکسالی بر این روستا افتاد. مردم روستا به سراغ مردی منتسب به امام موسی کاظم (ع) رفتند و از وی خواستند برای نزول باران دعا کند. با دعای وی چشمه‌ای پر آب از شکافی در زمین جاری شد. از آن پس وی احترام ویژه‌ای نزد مردم داشت تا اینکه حتی پس از مرگش بقعه‌ای برای او ساختند.

مسجد جامع هجیج

مسجد مرکزی یا مسجد جامع هجیج یکی از بناهای چشمگیر روستاست که معماری خاصی دارد و با ستون‌های چوبی و تزئینات زیبای کنده‌کاری و در و پنجره‌های زیبا مزین شده است. سازندگان این بنا نجارانی هستند که خود را از نسل هنرمندی که همراه کوسه هجیج به این مکان آمده است می‌دانند. این هنرمندان خود را از یاران آن بزرگوار می‌دانند و همچنان به ساخت وسایلی برای روستاییان مشغول هستند.

چله خانه و خانقاه

چله‌خانه و عبادتگاه کوسه هجیج بنایی دیرین در روستاست که با ستون‌های چوبی و نمدهای زیبایش نگاه‌ها را به سوی خود جلب می‌کند. این بنا که محلی برای اعتکاف و چله‌نشینی به حساب می‌آید از سنگ ساخته شده و داخل آن با گل پوشانده شده است.

خانقاه دراویش قادریه (یکی از طریقت‌های درویشان) نیز در هجیج قرار دارد. دراویش قادریه در این مکان به برگزاری مراسم ذکر و سماع می‌پردازند که یکی از مهم‌ترین مراسمی است که در روستا برگزار می‌شود. دراویش در روزهایی خاص در مراسمی که با دف و هوره برگزار می‏‌کنند به ذکر و سماع  می‌پردازند. آنها با حالت گریه و استغاثه به خلسه فرو می‌‏روند و در همین حال از مرید و مرشد خود یاری می‌طلبند. نواها و رقص‏‌های عرفانی بخشی از این مراسم خاص را تشکیل می‌دهند.

حوض پیر

در روستا حوضی قدیمی وجود دارد که دیوارهایی با سنگ‌های ریز و درشت و تخته‌سنگی مسطح در سقف، آن را در برگرفته‌اند. برای دیدن این حوض باید به جایی پایین‌تر از سطح روستا و در جایی مانند زیرزمین رفت. قبل از اینکه در سال 1354، لوله‌کشی برای روستا انجام شود از آب این حوض استفاده می‌کردند. آب به وسیله جوی‌های سیمانی در دوشاخه به پایین دست روستا می‌رفت. یکی از جوی‌ها به حوض مردانه می‌ریخت و برای وضو به کار می‌رفت. یکی دیگر از شاخه‌های آب به حوض زنانه می‌رفت و برای شستشو و تامین آب خوراکی از آن استفاده می‌شد.

متاسفانه تصویری از این جاذبه در دست نیست. اگر تصویری از آن دارید آن را از اینجا آپلود کنید تا با نام خودتان منتشر شود.

Photo by : Unknown

طبیعت زیبا

چشمه ها

با کمی فاصله گرفتن از خانه‌های روستا و طی کردن کمی از جاده، یکی از کم نظیرترین تصاویر طبیعت را خواهید دید. در سمت چپ جاده چشم‌تان به غاری بر دامنه کوه خواهد افتاد که در تمام فصل‌های سال از میان آن آبی پرفشار جریان دارد. این آب از قلب زمین می‌جوشد و در رودخانه سیروان جاری می‌شود. مردم هجیج نام این چشمه را بل گذاشتند.

با ادامه دادن مسیر در جاده حفره دیگری وجود دارد که اگر 10 تا 15 قدم در آن پیش بروید به چند پله می‌رسید. با بالا رفتن از پله‌ها در دل کوه و در تاریک و روشنی غار، گودالی پر از آبی زلال را خواهید دید که آرامش عجیبی را برای‌تان به ارمغان می‌آورد. این آب همان آبی است که از داخل حفره به بیرون می‌ریزد و چشمه بل را می‌سازد. آب این چشمه یکی از گواراترین آب‌هاست و گفته می‌شود که به دلیل معدنی بودن خاصیت درمانی نیز دارد.

کوهستان و دشت

درختان بلوط و بنه یا سقز در اطراف روستا دیده می‌شوند و کمی آن طرف‌تر از روستا، ارتفاعات شاهو قرار دارد که بخشی از رشته کوه‌‏های زاگرس محسوب می‌شود. در این ناحیه طبیعت زیبا و بکر با مراتع و چراگاه‏‌های سرسبز به نام‌های پیاز دول میشا و گاول انتظار شما را می‌کشند. 

رودخانه سیروان و سد داریان

سیروان مهم‌ترین و معروف‌ترین رودخانه ناحیه هورامان نیز از نزدیکی روستا عبور می‌کند و با مسیری طولانی و پرپیچ و خم منطقه اورامان را به دو بخش تقسیم کرده است. کناره‌های این رود مکان مناسبی برای گوش سپردن به آوای طبیعت و به تماشا نشستن زیبایی‌های آن است. سد داریان که در مسیر این رود قرار گرفته، چشم‌انداز خاصی را به منطقه بخشیده است.

Zahra Azami 
Ali Doosti 

مردم هجیج

 لباس‌های رنگین و سنتی مردم از جذابیت‌های آن است که حکایت از فرهنگ غنی و اصیل مردم هجیج دارد. مردان هجیج از کلاه، شلوار کردی، قبا (نوعی پوشش بلند)، سره (نوعی قبای کوتاه) و گیوه برای پوشش خود استفاده می‌کنند و بر تن زنان سربند، زیرپوش، پیراهن، کُلَنجه (نوعی پوشش با تزیینات مختلف)، قبا (نوعی لباس آستین‏دار) و جافی (نوعی شلوار) دیده می‌شود.

مردم این روستا به زبان کردی اورامی سخن می‌گویند؛ یکی از اصیل‌ترین لهجه‌ها که بسیار شبیه به زبان اوستایی و پهلوی است. این زبان آنقدر شیرین است که مجذوب آن می‌شوید.

Photo by : Unknown

تفریحات روستای هجیج

  • گشت و گذار در روستا
  • پیک نیک در طبیعت
  • زیارت امام زاده سید عبیدا... 
  • قایق سواری پشت سد داریان
  • کوهنوردی
  • عکاسی

امکانات روستای هجیج

  • سرویس بهداشتی
  • رستوران
  • فروشگاه سوغات
  • سوپرمارکت
  • مسجد
  • اقامتگاه

اقامت در روستای هجیج

برای اقامت می‌توانید بر روی موارد زیر حساب باز کنید:

  • اقامتگاه سنتی
  • خانه‌های محلی
  • کمپینگ
  • اقامت در شهرهای نزدیک مانند پاوه در فاصله 31 کیلومتری 
Photo by : Unknown

بهترین فصل سفر به هجیج

روستای هجیج به دلیل قرارگیری در میان کوه‌ها دارای اقلیمی معتدل و کوهستانی است. این مساله باعث شده است که در فصول گرم سال آب و هوای معتدلی داشته باشد؛ اما در فصول سرد، ساکنان آن سرمای سختی را تجربه می‌کنند. بنابراین بهتر است در بهار و اوایل تابستان سفر به هجیج را تجربه کنید.

بهار: با فرا رسیدن نخستین فصل سال، گل‌های رنگارنگ بر دامنه کوه‌ها می‌رویند و این روستا با مناظری بکر و شگفت‌انگیز همچون بهشتی تماشایی به نظر می‌رسد.

تابستان: کناره رود خروشان سیروان به یکی از تفرجگاه‌های منطقه تبدیل می‌شود؛ اما تابش آفتاب در ساعات میانی روز می‌تواند آزاردهنده باشد.

پاییز و زمستان: سرما بر روستا حکمفرما می شود و سوز زمستانی از راه می رسد. فصول سرد سال مناسب سفر به هجیج نیستند.

Photo by : Unknown

راه دسترسی به روستای هجیج

اگر قصد سفر به هجیج را دارید باید به کرمانشاه بروید و از آنجا خودتان را به پاوه برسانید. از پاوه تا هجیج 25 کیلومتر راه در یک جاده کوهستانی در پیش دارید. پس از خروج از پاوه تابلوهایی که شما را به سوی نودشه راهنمایی می‌کنند، دنبال کنید. با ورود به جاده نودشه علائم راهنمای هجیج شما را به این روستا می‌رسانند. از جاده نودشه تا هجیج  ۹ کیلومتر مسیر کوهستانی پیچ در پیچ با چند تونل را باید طی کنید.

مسیر دیگری نیز وجود دارد که شما را به هجیج می‌رساند. می‌توانید به مریوان بروید و به جاده اورامان تخت وارد شوید. با گذر از اورامان تخت و ادامه مسیر به هجیج می رسید.

سوغات و صنایع دستی هجیج

سوغات خوراکی: دوغ، کشک، شیر، روغن حیوانی و کره از مهم‌ترین تولیدات لبنی دامداران هجیج هستند و گردو و انار باغ‌های هجیج از شهرت خاصی در منطقه برخوردارند. کوهستان منبع غنی از گیاهان دارویی به شمار می‌آید و در هجیج می‌توانید گل گاوزبان، ختمی، گون و شنگ نیز خریداری کنید و یا با دست‌های خودتان بچینید.

صنایع دستی: مهم‌ترین سوغاتی که می‌توانید از هجیج به همراه خود بیاورید یک جفت گیوه مرغوب است که با ظرافت و دقت توسط مردان و زنان روستا تولید می‌شود. این گیوه که در هجیج به کِلاش شهرت دارد مرغوب‌ترین نوع گیوه به شمار می‌آید و نکته جالب در مورد آن این است که نوع آن برای پای چپ و راست تفاوتی نمی‌کند. در این صورت هیچوقت کفش‌های‌تان لنگه به لنگه نمی‌شود.

لباس‌های رنگین پشمی را فراموش نکنید. این لباس‌ها حاصل دست زنان روستاست که با ظرافت دوخته شده‌اند. گليم، دستمال، جاجيم، شال و سبد از دیگر صنایع دستی روستا به حساب می‌آیند که می‌توانید آنها را تهیه کنید.

غذاهای هجیج

در سفر به هجیج طعم ماهی کبابی را حتما بچشید و از این خوشمزه معروف منطقه اورامان غافل نشوید. خوردن کلانه را هم فراموش نکنید؛ نانی ضخیم (شبیه تافتون) که داخل آن را با سبزیجات پر می‌کنند.

معماری روستای هجیج

روستای هجیج بافتی پلکانی دارد و می‌توان آن را مجموعه‌ای از خیابان‌های نیم‌دایره سنگ‌فرش و خانه‌های سنگی دانست. نوع خاص معماری هجیج از قرارگیری روستا در دره هجیج ناشی می‌شود چرا که در این شرایط به علت کمبود زمین از معماری پلکانی راه حل مناسبی به نظر می‌رسد. خانه‌ها از پایین دره تا بالا با سنگ و چوب و به صورت پلکانی شکل گرفته‌اند و معابر اصلی متناسب با شیب دو سوی دره ایجاد شده‌اند. خانه‌ها به سوی جنوب هستند و به این وسیله ساکنان می‌توانند بیشترین بهره را از نور خورشید ببرند. سرمای سخت زمستان دلیل موجهی است تا دیوار خانه‏‌های روستا ضخیم و با در و پنجره‏‌هایی کوچک باشند. ساکنان روستا در برخی مواقع صخره‌های کوه را می‌تراشند و گود می‌کنند. سپس با ریختن خاک و کود در آن، سیب‌زمینی و صیفی و حتی درخت پرورش می‌دهند. بنابراین اصلا عجیب نیست که در جلوی بعضی خانه‌ها سبدی گلدان مانند را در بالکنی کوچک ببینید که برای کشت پیاز و سبزی در آنجا گذاشته شده است.

خانه‌ها در 2 طبقه و بدون حیاط ساخته شده و پشت بام خانه‌ها نقش معبری برای گذر عابران و حیاط خانه بالایی را بر عهده گرفته‌اند. بافت مسکونی روستا، متمرکز است و در هم‌تنیدگی خانه‌ها، صمیمیت خاصی را میان ساکنان به وجود می‌آورد و بر همبستگی آنها می‌افزاید. در گذشته سنگ‌های ناهموار را همچون آجر می‌تراشیدند و با استفاده از ملات ساده گِلِ محلی آن‌ها را روی هم می‌گذاشتند. معماران با هوشمندی در فواصل مختلف بین تخته سنگ‌های دیوارها، الوارهای چوبی خاصی را قرار می‌دادند تا از لغزش بر اثر زلزله یا جذب رطوبت هوا جلوگیری کنند.سقف‌های مسطح خانه‌ها با تیرهای چوبی پوشیده شده است و فضای خالی میان الوارها را برای جلوگیری از نفوذ هوای بیرون با کاهگل پر کرده‌اند. در این میان خانه‌هایی هم در روستا سربرآورده‌اند که در ساخت آنها مصالح مقاوم آجر، سیمان، گچ و آهن به کار رفته است.

Photo by : Unknown

ماجرای بنیان گذاری هجیج

در میان مردم محلی حکایتی از بنیان‌گذاری روستا بر سر زبان‌هاست. بنابر این گفته‌ها مردی مقدس از خاندان ائمه‌اطهار که در پی مبارزه علیه ظلم خلفای عباسی به این منطقه رهسپار شده بود، بنای روستای هجیج را گذاشته است.

وی در عبور از هر روستایی که بر سر راه بود یک فرد صنعت‌گر را با خود همراه کرد. نقل است که آهنگری از روستای شرکان، نخستین فردی بود که به او پیوست و پس از او نجاری از روستای سرخه کوت بود که با آنها هم قدم شد.

آنها پس از عبور از کوه های هفت‌کشان، کوه تخت، شاهو، دازانی و زرده، معماری از روستای دیوزپا، گیوه کشی از منطقه پاوه، جولابافی از روستای بدرآباد ماهی دشت و گیوه بافی از روستای طویله را با خود همراه کردند تا به محل روستای هجیج رسیدند و جامعه‌ای صنعتی را بنیان نهادند.

Photo by : Unknown

دلیل نامگذاری هجیج

محل استقرار روستا بر نام آن نیز تاثیر گذاشته است و به نوعی مشخصات آن را بیان می‌دارد. هجیج که در نگارش به صورت حجیج نیز نوشته می‌شود به معنای دره سرسبز و عمیق است و مستقیما به دره‌ای که روستا در آن قرار دارد اشاره می‌کند.

Photo by : Unknown

سخن آخر

با هم به ماسوله سنگی اورامان سر زدیم و با روستای هجیج آشنا شدیم.

تا به حال به این سفر کرده‌اید؟

کدام یک از جاذبه‌های روستا را بیشتر دوست داشتید؟

برای‌مان از تجربیات سفر خود بگویید.

منتظر دیدگاه‌های شما هستیم...

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.5

بررسی شده توسط کارناوال

حال و هوای خوش(عالی) 5
شرایط اقامت در منطقه(خوب) 4

نقاط قوت

  • یکی از روستاهای پلکانی ایران
  • پاک ترین روستای منطقه اورامان
  • فرصت قایق سواری در رود سیروان
  • طبیعت دیدنی و زیبا

نقاط ضعف

  • نبود نظارت بر میزان ورود گردشگران به روستا

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 4 رای

4.8

دوستان

3

زوج

2

آیا بازدید از روستای هجیج کرمانشاه را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
امکانات اولیه(عالی) 4.6
حال و هوای خوش(عالی) 4.9
رفتار بومیان منطقه(عالی) 4.6
سهولت در دسترسی(عالی) 5
نظافت(عالی) 4.6

روستای هجیج کرمانشاه را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد

4.6

کرمانشاه یک حوزۀ فرهنگی بزرگ هست (مشابه خراسان) که از بیجار در استان سنندج شروع میشه و تا جنوب ایلام ادامه داره و از شرق به تویسرکان و از غرب تا خانقین عراق ادامه داره. 90 درصد فرهنگ مردم در این منطقه شباهت داره و زبانها هم هرچقدر متفاوت باشه، همه با هم ارتباط کامل برقرار ميكنن. در قدیم به این منطقه «ماد» یا «ماه» با «مای» گفته میشد. از دوران صفویه به بعد به کل منطقه «کرمانشاهان» گفته شد. وقتی میگوییم چیزی مربوط به کرمانشاه است، منظور این است که مربوط به کل اون منطقه است، چون فرهنگ همۀ مردم اون مناطق مشابه و یا بسیار بسیار به هم نزدیک است.

سفر با همسر, دوستان
تجربه سفر undefined به روستای هجیج کرمانشاه

انتشار: 01 اردیبهشت 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟

4.4

طبيعت بكر و ديدنى داره من بارها با تور رفتم اون اطراف و لذت بردم

سفر با همسر, دوستان
تجربه سفر undefined به روستای هجیج کرمانشاه

انتشار: 18 فروردین 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟

5

مردمان نجيب و زجر كشيده اين خطه واقعا مظلوما

تجربه سفر undefined به روستای هجیج کرمانشاه

انتشار: 17 فروردین 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

زهرا جمشیدی
پرسش:

سلام نفری چقدر و چند روزه

انتشار: 02 شهریور 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟
الهام ابراهیمی
پرسش:

سلام میشه داخل روستای هجیچ چادر زد سرویس بهداشتی داره یا نه

انتشار: 08 اردیبهشت 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟
مجید محمدی
پرسش:

مسیر رفتن ب روستا از سمت کرمانشاه چطوره؟ آیا مسیر خطرناکه؟

در پاسخ به مجید محمدی:

نه خطر ناک نیست فقط از پاوه تاروستا پیچ های خیلی تندی داره باید آروم رانندگی بکنید

انتشار: 31 اردیبهشت 1402

انتشار: 16 اردیبهشت 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟

سوالات متداول

روستای هجیج یکی از روستاهای پربازدید است و امکانات خوبی برای گردشگران دارد. برای آگاهی از این امکانات و کسب اطلاعات بیشتر درباره روستا مطلب روستای هجیج را بخوانید.

روستاهای توریستی زیادی در ایران وجود دارد که هر یک دارای ویژگی های تاریخی و طبیعی خاصی هستند. با مراجعه به صفحه روستاهای ایران می توانید با این روستاها آشنا شوید و به اطلاعات دقیقی در مورد آنها دست پیدا کنید.

با مراجعه به صفحه اقامت در کرمانشاه با انواع اقامتگاه ها و هتل ها در این دیار آشنا شوید، آنها را با هم مقایسه کنید و رزرو خود را انجام دهید.

اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست