کارناوال - راهنمای سفر

جال محل جیپور

هند، راجستان، جیپور، منطقه عامر، دریاچه ساگار

4.5

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 5 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

2 تا 4 ساعت

ساعت دسترسی

امروز شنبه 6:00 صبح تا 18:00

هزینه ورودی

50 روپیه هند(26,415تومان)

همه چیز درباره جال محل جیپور

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

زهرا میرزایی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

26 دی 1396

به روز رسانی

03 آذر 1398

معرفی /

جال محل جیپور | قصری رویایی در میان دریاچه

Photo by : Unknown

هند کشوری است که دیدنی های بسیاری را در خود دارد؛ مهم نیست به کدام یک از شهرهای این دیار می روی؛ دهلی نو، جیپور، بمبئی، کلکته، به هر جا که قدم بگذاری، جاذبه ای هست که تو را مجذوب خود می کند.

در میان شهرهای دیدنی و رنگارنگ هند، جیپور مقصدی است که در سال های اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده و گردشگران و ایرانیان بسیاری به آن سفر می کنند. کارناوال هم امروز به جیپور می رود تا شما را بیشتر با این دیار زیبا آشنا کند. جیپور که آن را با نام شهر صورتی هم می شناسند، سرزمینی است پر از جاذبه های تاریخی و طبیعی؛ البته اغلب جاذبه های طبیعی این دیار مصنوعی و دست ساز هستند؛ اما بناهای تاریخی آن به راستی بی نظیرند و هر کدام از آن ها چند روزی شما را سرگرم خواهند کرد.

در جیپور قصر با شکوهی به نام جال محل وجود دارد که در میان دریاچه من ساگار خودنمایی می کند و به همین دلیل به آن جال محل یعنی قصر آب می گویند. با بازدید از این بنای تاریخی فوق العاده، چند ساعتی را مانند پادشاهان ثروتمند می گذرانیم و از پنجره های قصر تفریحی آنان، به دنیای پیرامون می نگریم. همراه کارناوال باشید تا با هم از کاخ شناور جال محل دیدن کنیم.

Photo by : Unknown

چرا بازدید از جال محل جیپور؟


  •  این قصر، تفرجگاهی در میان آب است و منظره بسیار زیبایی را پیش روی تان قرار می دهد.
  • جال محل از مهم ترین بناهای باقی مانده در جیپور است که سبک معماری سنتی هند را به نمایش می گذارد.
  • این قصر نشان دهنده فرهنگ، تاریخ و سبک زندگی در هند است.
  • مناظر اطراف جال محل بسیار زیباست و با بازدید از این قصر، هم از طبیعت لذت می برید و هم از بنای تاریخی باشکوه.

معرفی قصر جال محل جیپور | Jal Mahal  

جیپور یا جایپور نام مرکز ایالت راجستان است که در شمال غربی کشور هند قرار دارد و یکی از قدیمی ترین شهرهای این کشور به حساب می آید که از سال 1727 میلادی تا کنون گذر روزگار را به تماشا نشسته است. از همان ابتدا فرمانروایان مختلفی بر این منطقه حکمرانی کردند به همین خاطر قصرها و اقامتگاه های لوکس و باشکوه زیادی در طول زمان در جیپور ساخته شده است؛ قصرهایی که برخی از آن ها هنوز هم در این شهر وجود دارند و به جاذبه هایی برای گردشگران تبدیل شده اند.

از معروف ترین جاذبه های تاریخی این شهر، قصر جال محل یا کاخ آب (Water Palace) است که به دلیل نوع ساخت و محل قرار گیری‌اش، شهرت و آوازه زیادی برای خود رقم زده است. این قصر درست در میان دریاچه من ساگار (Man Sagar) قرار دارد. در گذشته این دریاچه و مناطق اطرافش محل بسیار خوبی برای ساخت قصرها و خانه های اربابان بوده اند زیرا دریاچه شمال شهر قرار گرفته و توسط تپه های آراوالی از شمال، غرب و شرق محصور شده است. قصر جال محل مکانی برای زندگی پادشاه نبوده بلکه از آن به عنوان تفرجگاهی زیبا برای تفریح و استراحت و صد البته به رخ کشیدن ثروت و عظمت پادشاه استفاده می کردند.

در ضلع جنوبی این دریاچه، دشتی زیبا قرار دارد که در گذشته زیستگاهی برای ببرها بود؛ ولی حالا به قسمتی از شهر تبدیل شده است. افرادی که در این قصر زندگی می کردند چشم اندازی زیبا به مناظر اطراف داشتند و می توانستند هر زمانی که اراده کنند به شکار ببرها بروند؛ به همین خاطر این دریاچه نزد بسیاری از پادشاهان و ثروتمندان هندی، از محبوبیت خاصی برخوردار بود.

قصر جال محل بنایی 5 طبقه است که 4 طبقه آن زیر آب واقع شده به همین خاطر از کنار دریاچه، انگار قصری با یک الی دو سطح پیش رو داریم؛ اما با بالا و پایین رفتن سطح آب طبقه های مختلفی از این قصر به نمایش در می آیند. این بنا کم ارتفاع و به صورت متقارن ساخته شده است.

به دلیل نفوذ آب در قسمت هایی از این قصر آن را در فواصل زمانی مختلف بازسازی کرده اند و هنوز هم دولت راجستان سلامت آن را بررسی می کند و در صورت لزوم به مرمت قصر می پردازند. 

جال محل به رنگ سرخ یا نارنجی پر رنگ دیده می شود که دلیل آن استفاده از ماسه سنگ قرمز در ساخت این قصر با شکوه است؛ در ضلع شمال شرقی بنا نیز از سنگ کوارتزیت (1) استفاده کرده اند که دلیل افزونی بر این موضوع شده است. در ادامه کمی ریزبینانه تر به ویژگی های ظاهری و معماری این قصر با شکوه خواهیم پرداخت.

پاورقی


1- کوارتزیت نوعی سنگ است که از دگرگونی ماسه سنگ حاصل می شود.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

تاریخچه قصر جال محل

کچواها (The Kachwaha)، نام سلسله ای است که می گویند قصر جال محل را ساخته اند. آن ها دهقانان هندی بودند که پس از مدتی ادعا کردند مهم ترین قبیله و صاحب جیپور هستند. کچواها ریشه خود را به سلسله سوریاوانش (Suryavansh) نسبت می دادند؛ نام این دودمان در برخی از افسانه های هندی بیان شده اما اغلب تاریخ شناسان وجود چنین سلسله ای را تکذیب می کنند. در افسانه ها آمده که سوریاوانش ها افرادی جنگجو و دلیر بوده اند.

جال محل را به دستور یکی از حاکمان کچواها به نام جی سینگ اول (singh jai) ساختند و آرام آرام به یکی از افتخارات مهم این قبلیه بدل شد. در روایت های تاریخی آمده که پادشاه دستور داد تا کاخی با 20 ستون بر فراز آب ها و داخل دریاچه ساخته شود. پادشاه بعدی یعنی سینگ دوم در قرن هجدهم به بازسازی جال محل پرداخت و به دلیل آن که مرمتی که به دستور وی انجام شد، بسیار اصولی بود برخی وی را سازنده جال محل می دانند.

متاسفانه زمان دقیق ساخت جال محل مشخص نیست و با توجه به بازسازی های متعددی که از سال 2000 میلادی تا امروز روی آن انجام شده، اکنون تشخیص این موضوع سخت تر هم شده است. برخی از تاریخ شناسان معتقدند که جال محل در سال 1750 میلادی ساخته شد و در ابتدا قرار بود که فقط قصری باشد برای شکار اردک، توسط پادشاه؛ اما در سال 1799 میلادی آن را گسترش دادند. با همه این تفاصیل هنوز هم در این باره اختلاف نظر وجود دارد.

Photo by : Unknown

بخش های مختلف قصر جال محل

قصر زیبا و فوق العاده جال محل دارای اتاق های زیبا و بالکن های متعددی است که همه به سبک راجپوت - سبکی رایج در منطقه راجستان که در بخش معماری بیشتر به آن می پردازیم - ساخته شده اند. جال محل بنایی مستطیل شکل است که در هر گوشه آن برج هایی هشت ضلعی به چشم می خورند. در 10 الی 15 سال اخیر بازسازی هایی که روی این قصر انجام شده ماهرانه نبوده اند به همین خاطر برج ها شکل اصلی خود را از دست داده اند و مانند گذشته هشت ضلعی نیستند؛ اما هنوز هم زیبا و دیدنی هستند.

  قدم زدن میان راهروها و گذرگاه های پرزرق و برق که با ظرافت ساخته شده اند، بسیار لذتبخش است به خصوص هنگام شب که جال محل با نورپردازی های رنگارنگ بسیار زیباتر می شود. در این بخش به همه قسمت های قصر سر می زنیم و به توصیف آن ها خواهیم پرداخت.

1- بالکن و گذرگاه

در بازدید از قصر جال محل دو قسمت بیشتر مورد توجه قرار می گیرند؛ یکی اتاق های باشکوه که با نقاشی های دیدنی پوشیده شده اند و دیگری تراس اصلی قصر که فقط برای عبور و تفریح پادشاه ساخته شده بود. بالکن های این مجموعه دارای گذرگاه های قوس مانند هستند که باعث زیبایی بیشتر جال محل شده اند. ریزه کاری های رعایت شده در ساخت این گذرگاه ها به راستی بی نظیرند؛ برای مثال قسمت داخلی سقف، بالکن ها با نقوشی ریز و رنگارنگ زیباسازی شده اند. چیزی شبیه به نقشِ فرش های ایرانی که با هر نگاه کردن به آن ها، نقش تازه ای را متصور می شوید. در این نقش و نگارها تلاش شده تا عظمت پادشاه به رخ کشیده شود به همین خاطر نقش هایی مثل ظرف های بزرگ میوه، طلا و جواهر، گل سرخ و... به چشم می خورند.

روی بام این تفرجگاه پر از باغچه با گل های رنگارنگ و درختان سبز رنگ و زمردین است و با ورود به آن انگار وارد پارکی مدرن شده اید. این قسمت جال محل به طور کامل بازسازی شده و امروزه دارای فواره های مرمرین زیبا و مسیرهای پیاده روی متعدد است. بدون شک باغچه های جال محل و این تراس وسیع، دیدنی و جذاب ترین قسمت کاخ هستند. این بخش از قصر به سبک چهارباغ ساخته شده است. چهارباغ نوعی سبک معماری به شمار می آید که در ساخت باغ های ایرانی و اسلامی از آن بهره می بردند. نکته های اصلی درباره این نوع باغ ها، وجود مسیرهای پیاده روی، باغچه های پر از گل و حوضچه های زیباست.

 این پارک فوق العاده، بر فراز بامِ قصر و در میان دریاچه به راستی که درخور پادشاهان و فرمانروایان بود. مردم بومی معتقدند که این بالکن بزرگ محل تمرین های تیراندازی پادشاه هم بوده و وی با شکار پرنده های این دریاچه تفریح می کرده است.

امروزه بام قصر جال محل را با لامپ های متعدد نورپردازی کرده اند به همین خاطر شب های هند اینجا رنگ و بوی دیگری دارد و می توانید به دور از شلوغی شهر ساعت هایی را در اوج آرامش سپری کنید.

2- اتاق ها

اتاق ها و راهروهای این بنا روزگاری همگی دارای گچ‌بری های دیدنی بوده اند؛ اما متاسفانه امروزه بسیاری از این گچ‎بری ها از بین رفته اند. تلاش های بسیاری برای رفع این کاستی ها انجام شده است؛ برای مثال مسوولان سعی دارند با استفاده از مصالح سنتی، این گچ‌بری ها را بازسازی کنند که تا اینجا نتیجه های خوبی حاصل نشده و آسیب های زیادی هم به بنا وارد آورده اند.

در سطح زیرین بام جال محل چند اتاق وجود دارد که با بازدید از آن ها گویا در زمان سفر کرده و به هندوستان چندین سال قبل می روید. اینجا هنوز سقف ها بلند است و رنگِ ناب طلایی در همه جا دیده می شود و نقاشی های دیواری همه راوی داستان های دلاوری های پادشاهان و اسطوره های قدیمی هستند. این اتاق ها به راستی دیدنی اند و در اوج صلابت و مهارت ساخته شده اند. با بازدید از اتاق های جال محل متوجه خواهید شد که امکان نداشته که این قصر، محل اقامت همیشگی پادشاه بوده باشد، نوع ساخت بنا و وسایل موجود در آن همه و همه به گونه ای هستند که فقط برای اقامت چند روزه پادشاه مناسب باشند.

 گفته می شود که در ابتدا مهم ترین قسمت جال محل، اتاق ها بودند و بالکن آن بعدها توسط نسل های بعد پادشاهان گسترش یافت و زیباسازی شد.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

3- برج ها

هر یک از برج های جال محل زیبایی خاص خود را دارد، قسمت زیرین آن ها که در آب قرار می گیرد از جنس سنگ هستند؛ اما بخش هایی که بالای سطح آب قرار دارند با ظرافت خاصی ساخته شده اند. هر یک از این برج ها دارای دو بالکن هستند که با ستون های باریکی تزیین شده اند. بالاترین سطحِ برج ها از پشت بام قصر قابل دسترس است.

سقف این برج ها گنبدی شکل هستند و همین موضوع باعث زیباتر شدن قصر بی همتای جال محل شده است. متاسفانه چهره امروزی برج ها با شکل قدیمی شان تفاوت زیادی پیدا کرده و دیگر آن طور که باید پیرو سبک معماری راجپوت نیستند؛ تنها دلیل این موضوع استفاده از معماران غیر ماهر در مرمت برج ها است.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

4- چاتریس | زیباترین بخش بنا

بام جال محل یا همان تراس اصلی، زیباترین بخش بناست که دارای یک زمین سنگی 8 ضلعی در قسمت میانی خود و چهار اتاقک با سقف های گنبدی شکل در فاصله بین برج ها با یکدیگر است. این نوع گنبدها با نام چاتریس (Chhatris) شناخته می شوند که با کلمات چتر یا تپه، هم معنی قرار می گیرند. چاتریس ها که چند ستون و یک سقف گنبدی شکل دارند، امروزه در ساخت بناهای یادبود استفاده می شوند. در جال محل، چاتریس بزرگی هم وجود دارد که نشیمن‌گاهی برای پادشاه و همراهانش بوده تا از گرمای آفتاب در امان باشند، داخل این چاتریس سکوی پرزرق و برقی به چشم می خورد که مخصوص پادشاه طراحی شده است.

هدف اصلی از ساختن چنین سقف های گنبدی شکلی در جال محل به رخ کشیدن ثروت و بزرگی پادشاه بوده و نشان دهنده ترکیب سبک کلاسیک و فانتزی معماری در هند است.

معماری قصر جال محل

سبک معماری قصر جال محل پیروی سبک راجپوت بوده است، بیشتر قصرها و دژهای موجود در جیپور هم طبق همین سبک معماری ساخته شده اند که مختص به راجستان بود. یکی از مهم ترین ویژگی های این سبک آن است که هر بنایی باید ویژگی منحصر به فرد خود را داشته باشد؛ جال محل هم از این قاعده مستثنی نیست. باستان شناسان با بررسی هایی که روی این بنا انجام دادند متوجه شدند که آب به پایین ترین سطح این قصر نفوذ نمی کند. دلیل عدم نفوذ آب به این سازه، استفاده از مخلوط آهک و شن سرخ است که در آخر با میوه درخت بیدلیوم (bdellium) و عصاره شنبلیله نیز ترکیب شده و به ماده ای مناسب برای ساختمان سازی بدل می شدند.

آثاری از سبک معماری مغولی هم در این بنا دیده می شود که امری عادی است و تعداد زیادی از ساختمان های موجود در هندوستان تحت تاثیر این نوع معماری هستند. این شیوه معماری در زمان حکومت پادشاهان گورکانی بر هند، رواج یافت و ویژگی اصلی آن توجه به جزییات در تزیینات بود که این نکته در جال محل هم قابل مشاهده است.

معماری مغولی به شدت تحت تاثیر معماری اسلامی و فارسی است به همین دلیل اگر با دقت به بنای جال محل نگاه کنید رنگ و بویی از معماری پارسی را هم در آن خواهید یافت.

نکته قابل تامل دیگر درباره بنای جال محل وجود چاتریس ها در آن است که یکی از عناصر معماری فاخر در هند بودند و هستند، از دیرباز چاتریس در ساختمان های ثروتمندان و پادشاهان دیده می شد. امروزه هم در دهلی و آگرا آن ها را می بینیم. بد نیست بدانید که در بنای مشهور تاج محل هم چاتریس به چشم می خورد.

چاتریس ها انواع مختلفی دارند و به یک طاق گنبدی با چهار ستون ساده هم چاتریس گفته می شود؛ اما وقتی صحبت از این نوع ساختار در بنایی چون جال محل به میان می آید منظور طاقی بزرگ با تزییناتی ریز و درخور توجه است. در قصر جال محل از 21 ستون کوچک و بزرگ استفاده کرده اند و همه آن ها با حکاکی هایی زیباسازی شده اند. همه این تلاش ها به این خاطر بود تا مکان مناسبی برای تفریح پادشاه فراهم شود و خاندان سلطنتی بتوانند در نهایت آرامش از شکار یا برنامه های رقص و آوازی که در این قصر برگزار می شد، لذت ببرند.

به طور کلی جال محل نمونه کاملی از معماری کهن و اصیل هند است و بازدید از آن را به شما توصیه می کنیم.

Photo by : Unknown

مرمت و بازسازی جال محل

در سال 2000 میلادی دولت راجستان با کمک شرکت توسعه زیر ساخت های هند (IL&FS) تلاش کرد تا راه حلی برای معضل آب دریاچه ساگار بیندیشد و نیاز  جال محل به بازسازی را نیز برای همیشه پاسخ دهد.

در سال 2001 میلادی دولت راجستان شروع به پاکسازی دریاچه ساگار کرد تا این محوطه زیبا و کاخش شکوه پیشین خود را به دست آورند. هدف آن ها از این کار احیای صنعت گردشگری جیپور بود. در این راستا دولت حتا از شرکت های خصوصی هم کمک خواست، این روند آن قدر ادامه یافت تا در سال 2002 میلادی مبلغ قابل توجهی به عنوان کمک مالی برای بازسازی جال محل و پاکسازی دریاچه جمع آوری شد، این مبلغ چیزی در حدود 9,000,000 دلار (473,490,000,000 تومان) بود.

با تامین بودجه بازسازی، شرکت جی دی ای (JDA) مسوول پاکسازی دریاچه و مرمت جال محل شد، آن ها در مدت زمان کوتاهی 2 کیلومتر مسیر پیاده روی و 1 کیلومتر مسیر زیرگذر برای گردشگران این منطقه ساختند که با استقبال زیادی رو به رو شد.

در سال 2004 میلادی دولت راجستان تصمیمی قطعی برای تبدیل کردن جال محل به محلی محبوب برای گردشگران گرفت به همین منظور قراردادی به امضا رسید که طی آن مقرر شد جال محل به مدت 99 سال به تاجر بزرگی به نام ناوارتان کوتاری (Navratan Kothari) اجاره داده شود و او به پاکسازی دریاچه و جال محل و به طور کلی منطقه 100 هکتاری دریاچه و قصر بپردازد. با این قرارداد فرصت های شغلی متعددی هم برای مردمان راجستان به وجود آمد و جال محل هم مرمت شد. در برنامه توسعه ناوارتان، ساخت چند هتل بزرگ در این منطقه نیز وجود دارد تا اینجا به منطقه ای لوکس برای گردشگران تبدیل شود.

در سال 2011 یک بار دیگر جال محل بازسازی شد که میزان سرمایه ای که در این ناحیه خرج شده و در آینده مصرف خواهد شد را 15,000,000 روپیه هند (7,924,456,303 تومان)  دانسته اند که با چنین رقمی جال محل و مناطق اطرافش به بزرگترین و پر هزینه ترین پروژه توسعه ای هند تبدیل شد. ذی نفعان زیادی هستند که برای توسعه این بنا سرمایه گذاری کرده اند که مهم ترین آن ها این افراد و شرکت ها هستند: دفتر کارهای عمومی راجستان پی دبلیو دی (PWD)، اداره انکشاف شهری راجستان (RUIDP)، اداره توسعه جیپور جی دی ای (JDA)، وزارت حفاظت از رودخانه و جنگل های ملی (NRCP) و...

هنوز هم این سازمان ها در تلاش برای توسعه صنعت گردشگری این ناحیه هستند و مهم ترین کارشان بررسی وضعیت آبریزهای دریاچه و رسیدگی به مشکل فاضلاب شهری و شهروندان بی فکری است که زباله های خود را درون دریاچه می ریزند. با این تفاصیل برنامه ریزی گسترده ای برای مرمت بنا و زیبا شدن دوباره جال محل انجام شده و در آینده این منطقه بدون شک، زیباتر هم خواهد شد. در حال حاضر کارهایی از قبیل تعویض مسیر کانال های تخلیه فاضلاب شهری، پایین آوردن دمای آب دریاچه و تصفیه آن، ساخت سد 100 متری برای جلوگیری از وقوع سیل، ایجاد چند لانه برای پرندگان دریاچه، کاشت گیاهان متعدد در اطراف دریاچه و ... انجام شده است.

Photo by : Unknown

خوشگذرانی در جال محل

بازدیدکنندگان، جال محل را انتخاب می کنند تا این بنا که طی قرن های گذشته در میان آب ها ساخته شده را از نزدیک ببینند و از مناظر اطرافش لذت ببرند؛ اما علاوه بر این ها تفریحات دیگری هم در این مکان وجود دارند که توجه بازدیدکننده ها را به خود جلب می کنند. با هم گشت و گذاری می کنیم در قصر با شکوه جال محل تا بیشتر با این تفریحات آشنا شویم.

1- قایق سواری

برای دیدن جال محل باید از قایق استفاده کنید؛ قایق های پارویی متعددی در اشکال مختلف در اطراف دریاچه ساگار وجود دارند که علاقه مندان را به جال محل می رسانند. سوار شدن بر همین قایق های کوچک، تفریحی جذاب در این منطقه است؛ البته در فصل تابستان دریاچه، بوی خوشایندی می دهد و وجود حشره ها هم آزار دهنده است؛ اما با این حال اگر دوست دارید که جال محل را از نزدیک مشاهده کنید باید کمی صبور باشید.

Photo by : Unknown

2- فیل و شتر سواری

فیل و شتر سواری از محبوب ترین تفریحات در هند است که در همه شهرهای آن به چشم می خورد. در کنار دریاچه ساگار هم امکان فیل سواری و شتر سواری وجود دارد.

Photo by : Unknown

3- پرنده نگری

این روزها پرنده نگری در سراسر دنیا محبوب شده است، تماشای این جانداران زیبا و خاص حس خوشایندی دارد. بر روی دریاچه ساگار نیز پرنده های مختلفی پرواز می کنند که یکی از علت های اصلی این موضوع آلودگی آب دریاچه است که آن ها را به سوی خود می کشاند؛ اما با این حال غذا دادن به پرنده های دریاچه و تماشای آن ها نیز سرگرم کننده و جالب است.

مهم ترین پرنده های این ناحیه فلامینگوها هستند که طرفداران زیادی هم دارند. از دیگر پرنده های این دریاچه می توان به مرغابی، حواصیل خاکستری، دمجنبانک، مرغ مگس خوار و ... اشاره کرد؛ به طور کلی بیش از 150 گونه پرنده در اطراف دریاچه ساگار وجود دارند. تا چند سال پیش حیواناتی چون گوزن، گربه وحشی، روباه و گراز هندی و ... نیز در این ناحیه دیده می شد؛ اما با ازدیاد شهرنشینی بعید است که حالا این جانداران را در اطراف دریاچه ساگار بیابید؛ ولی هنوز هم دیدن ماهی ها و جاندارانی از این قبیل از بهترین سرگرمی های این ناحیه است. دریاچه ساگار اکوسیستمی مناسب برای حشرات، آبزیان، خزه ها و موجودات ذره بینی به شمار می آید.

ورود به صفحه اختصاصی مطلب پرنده نگری

4- خرید صنایع دستی و خوراکی های خوشمزه

اغلب گردشگران جیپور، علاقه مند هستند که قصر آبی یا همان جال محل را از نزدیک ببینند به همین خاطر در بیشتر اوقات سال گردشگران در اطراف این بنا دیده می شوند، اهالی جیپور هم از این فرصت استفاده کرده و صنایع دستی خود را برای عرضه به اطراف دریاچه ساگار می آورند. خرید از این دستفروشان نیز جالب است و می توانید اشیایی چون کفش های دست دوز، جا سوییچی، خوراکی های خوشمزه ای چون آجیل و... را از آن ها خریداری کنید.

Photo by : Unknown

5- عکاسی

کمتر جایی می توانید قصری تاریخی را در میان دریاچه ای زیبا بیابید پس اگر به بازدید جال محل می روید به هیچ عنوان دوربین عکاسی خود را فراموش نکنید، عکاسی از مناظر دریاچه ساگار و قصر فوق العاده جال محل که سال های سال است، مستحکم و استوار در میان دریاچه ایستاده را به هیچ وجه از دست ندهید.

Photo by : Unknown

مسیر و هزینه

برای بازدید از جال محل باید از بزرگراه شماره 8 جیپور-دهلی استفاده کنید، دریاچه ساگار در کیلومتر 4 این بزرگراه از سمت جیپور قرار دارد و فاصله آن از دهلی 273 کیلومتر است. از کنار دریاچه تا قصر را نیز باید با استفاده از قایق های محلی طی کنید. اگر به قایق سواری علاقه مندید نیز می توانید از منطقه مسکونی ورینداوان (Vrindavan) سوار قایق های محلی شده و به سوی جال محل روانه شوید.

باید بدانید که در حال حاضر این قصر هنوز هم در دست بازسازی است اما با این حال باز هم می توانید از آن دیدن کنید.

هزینه بلیت ورودی:

برای ساکنان هند: 10 روپیه هند (5,283 تومان)

گردشگران خارجی: 50 روپیه هند (26,415 تومان)

ساعت های بازدید:

در 24 ساعت شبانه روز امکان بازدید از این قصر را دارید.

آدرس: هند، راجستان، جیپور، منطقه عامر، دریاچه ساگار، قصر جال محل

Address: Jal Mahal, Amer, Jaipur, Rajasthan, India

بخش های مختلف جال محل را در ویدیو تماشا کنید

بهترین فصل سفر به جیپور

گردشگران در همه فصل های سال به جیپور سفر می کنند؛ اما برخی زمان ها برای سفر مناسب تر هستند به همین خاطر در اینجا جیپور و قصر جال محل را در زمان های مختلف بررسی می کنیم:

بهار: اواخر زمستان تا اواسط بهار برای سفر به جیپور زمان مناسبی است زیرا گیاهان سرسبز و زیبا هستند و هوا نیز هنوز گرم و آزاردهنده نیست.

تابستان: تابستان هوا در جیپور بسیار گرم است با این حال گردشگران زیادی این فصل را برای سفر به جیپور انتخاب می کنند، این فصل برای بازدید از قصر جال محل مناسب است اما بوی دریاچه ساگار آزاردهنده تر از دیگر فصل ها خواهد بود.

پاییز: آبان ماه را بهترین زمان برای سفر به جیپور بیان می کنند زیرا هوا بسیار دلپذیر است و گیاهان در بهترین وضعیت خود قرار دارند.

زمستان: اوایل زمستان برای سفر به جیپور مناسب نیست؛ اما اواخر آن را برای بازدید از جال محل پیشنهاد می کنیم.

Photo by : Unknown

نگاهی به دریاچه ساگار | Man Sagar Lake

هند از دیرباز با مشکل کمبود آب دست به گریبان بوده است، موضوعی که برخی از پادشاهان این سرزمین خیلی به آن اهمیت نمی دادند؛ یکی از جلوه های این بی اهمیتی، ساخت دریاچه ساگار است که به خوبی ولخرجی های پادشاهان و درباریان را به نمایش می گذارد. این دریاچه مصنوعی است و با ساخت سد ایجاد شد. نام اصلی آن من ساگار است که به میمنت نام حاکم وقت، راجا من سینگ (Raja Man Singh) روی دریاچه گذاشته اند. این پادشاه ثروتمند در سال 1610 میلادی دستور ساخت دریاچه ساگار را صادر کرد.

در سال های اخیر سطح آب این دریاچه به شدت کاهش یافته و دلایل زیادی هم برای این موضوع وجود دارد برای مثال ازدیاد شهرنشینی، سیستم زهکشی نامناسب و ... . امروزه چهره دریاچه ساگار همانند گذشته زیبا و پاکیزه نیست؛ زیرا فاضلاب شهری به آن سرازیر می شود و هیچ تلاشی هم برای پاکسازی آن انجام نمی دهند. متاسفانه آب های زیرزمینی اطراف این دریاچه هم به شدت آلوده شده اند و برای سلامتی جانداران منطقه خطرناک هستند.

باران های موسمی نیز سبب شده اند تا آب فاضلاب با سرعت بیشتری به دریاچه وارد شود و در برخی فصل ها دریاچه بوی نامطبوعی به خود بگیرد. آزمایش های انجام شده روی آب ساگار نشان داده اند که آلودگی آب آن یکنواخت نیست و قسمت های جنوبی آن آب پاکیزه تری دارد. جالب است بدانید که حدود 325 جویبار و رود با هم یکی و پشت سد جمع شدند تا دریاچه ای به نام ساگار به وجود آید. این سد روی رودخانه دارباواتی (Darbhawati)، درست بین تپه خیلاگار (Khilagarh) و تپه های نهارگار (Nahargarh) ساخته شد. ساگار در بهترین زمان خود 3،130،000 متر مکعب آب داشته است.

این دریاچه عمق چندانی ندارد؛ در بیشترین نقطه 4.5 متر و در کمترین نقطه 1 و نیم متر عمق دارد. از جمله بزرگترین معضلات درباره دریاچه ساگار تغییر سطح زیرین آن است که به دلیل ورود خاک و گرد و غبار از تپه های اطراف آرام آرام رسوباتش بیشتر شده و آب دریاچه بالا می رود و همین چرخه باعث شده تا ظرفیت حفظ رطوبت دریاچه کاهش یابد.

در آخر بد نیست بدانید که دریاچه ساگار در دوران حکومت ساوایی پراتاپ سینگ (Sawai Pratap Singh) نوه جی سینگ دوم، کمی تغییر کرد و گسترده تر شد.

نکاتی جالب درباره قصر جال محل

تا اینجا زیاد درباره قصر باشکوه جال محل صحبت کردیم؛ اما در این بخش به صورت خلاصه نکات جالبی را در رابطه با این بنا بیان می کنیم:

  • قرار است در آینده قصر جال محل به یک رستوران با شکوه تبدیل شود و به همین دلیل هم هست که در حال حاضر این کاخ در دست تعمیر است.
  • چندی پیش از این قصر به عنوان نمایشگاه نیز استفاده می شد، به این صورت که قسمتی از آن را به نمایش صنایع دستی، نقاشی های رنگارنگ یا لباس های محلی اختصاص می دادند و بازدیدکننده ها از نمایشگاه ها استفاده می کردند.
  • در زبان هندی جال به معنای آب و محل به معنای قصر است.
  • تاریخچه روشنی از این قصر بیان نمی شود و داستان های تاریخی که درباره این کاخ ذکر می کنند همگی در هاله ای از ابهام هستند.
  • طولانی ترین قدمتی که برای این کاخ ذکر می شود 300 سال پیش است.
  • مردم راجستان بر این عقیده هستند که پادشاه به مکانی برای شکار اردک نیاز داشت به همین خاطر دستور داد تا این کاخ را در میان دریاچه ساختند.
  • در قدیم پادشاه تنها در فصل تابستان به این قصر می رفت و در دیگر فصل ها جال محل به حال خود رها می شد.
  • این کاخ 4 طبقه پنهان زیر آب دارد.
  • کبوتران زیادی در اطراف این کاخ پرواز می کنند.
  • استفاده از سنگ مرمر در جال محل نشان دهنده عظمت مالک آن است و در معماری کهن هندی از این سنگ تنها در بناهای مهم و شاخص استفاده می کردند.
Photo by : Unknown

سخن آخر

در اطراف دریاچه ساگار دستفروشان غذاهای خیابانی هم به فروش می رسانند که می توانید از آن ها نیز خرید کنید، غذاهایی که توسط دستفروشان عرضه می شود طعم های جذابی دارند.

بدون شک جال محل از رمانتیک ترین مکان ها برای قدم زدن زوج های جوان و افرادی است که جیپور را برای ماه عسل شان انتخاب می کنند. ما در این مطلب سعی کردیم تا جایی که ممکن است این قصر را به شما عزیزان معرفی کنیم اگر شما هم از این قصر دیدن کرده اید تجربه ها و نظرهای تان را با ما در میان گذارید. منتظر دیدگاه های شما خوبان هستیم.

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.8

بررسی شده توسط زهرا میرزایی

ارزش تاریخی(عالی) 5
ارزش معماری(عالی) 5
ارزش هزینه به لذت(عالی) 4.5
شرایط نگهداری و مرمت(عالی) 5
دسترسی به وسایل حمل‌و‌نقل عمومی(عالی) 4.5

نقاط قوت

  • تفرجگاهی متفاوت در میان آب
  • ساخت سازه به سبک معماری سنتی هند
  • یکی از مهمترین بناهای تاریخی شهر جیپور
  • چشم انداز تماشایی

نقاط ضعف

  • ندارد

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 5 رای

4.5

خانواده

1

دوستان

2

زوج

1

آیا بازدید از جال محل جیپور را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
حال و هوای خوش(عالی) 4.6
کیفیت عملکرد راهنما(خوب) 4.4
تنوع و کیفیت امکانات(عالی) 4.8
نحوه برخورد کارکنان(خوب) 4.3
طراحی مسیر بازدید(عالی) 4.6

جال محل جیپور را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
بانو ايرانى

4.6

خيلى زيباست

انتشار: 25 اسفند 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
ركسانا

4.3

بعد از مدتها گرفتاری ميخواستيم عيد بريم هند كه نشد بخاطر كروناى لعنتى ميره واسه تابستون اگه بشه البته با توجه به فصل تابستان و گرما سفر به کشوری خنکتر را ترجیح می دم فكر كنم هند تابستون خيلى گرم باشه

انتشار: 21 اسفند 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
حاج على

4.5

گذشته از همه تناقضات در هند که فقر و غنای توامان یکی از آنهاست ميشه گفت که وضعیت رو به رشد هند از دو دسته عوامل اصلی نشات می گیرد. دسته اول عوامل بنیادین: - کم توقعی مردم هند. عدم حرص و آز و قانع بودن. یک هندی قشر پایین جامعه ممکن است شبانه روز خود را با یک نان خشک سر کند ولی دزدی نکند و سعی نکند به مال دیگری دست اندازی کند. - فرهنگ کار. کار برای یک هندی عار نیست. یک هندی می تواند با درآمد بسیار مختصری کار کند. نوع کار فرق نمی کند. رضایت مهم است. او می تواند با صبوری 24 ساعت درب یک منزل بنشیند و نگهبانی دهد در خانه دیگری کار کند یا ماشین دیگران را تمییز کند و خرسند باشد. - کم ادعایی نخبگان. هند نخبگان زیادی در همه زمینه ها دارد. ولی آنها هم مثل بقیه آرام و بی ادعا کار خود را می کنند. توقع ندارند هر دقیقه دیده شوند. و هر دقیقه در مقابل آنها تعظیم کنند. ممکن است لباس خیلی معمولی داشته باشند و با دست غذا بخورند سر پا ادرار کنند ولی نخبه باشند. - احترام و اعتقاد زیاد به قانون، قاضی و دیوان عالی کشور. استقلال بخش قضایی. برخورداری از عرف قضایی. سیستم قانون گذاری بسیار دقیق و صبور. - سنت بوروکراتیک بسیار پیچیده ولی خوب. علاوه بر سیستم بوروکراسی خوب دولت اخیرا امتیازات بسیار خوبی برای کارمندان خود ایجاد کرده است. دستمزد بسیار بالا و امکانات خیلی خوب. یک مورد این است که کارمند هندی با نشان دادن کارت کارمندی خود در هر بیمارستان خصوصی و دولتی خود و همه افراد تحت تکفل او از امکانات درمانی مجانی استفاده می کنند. تقریبا کارمند با سابقه دولت بدون خانه وجود ندارد. - دموکراسی و بردباری همگانی. آزادی مطبوعاتی و حساسیت زیاد به حقوق بشر، حقوق زنان و غیره. اکنون هر روز همه رادیو و رسانه های جمعی یک شعار می دهند people United India united. - ارتش قوی و تا حدود قابل قبولی پیشرفته - اهمیت بکار نخبگی و تینک تنکی دسته دوم امور اجرایی : - مبارزه با فساد - هزینه هوشمندانه منابع. ممکن است یک روپیه با خساست تمام خرج شود ولی میلیونها برای کاری که لازم است هزینه گردد. - امنیت قضایی برای سرمایه - دقت بسیار زیاد در پذیرش سرمایه گذاری خارجی. سرمایه خارجی نباید باعث بیکاری مردم در داخل یا از بین رفتن صنایع کوچک شود. جا نمایی سرمایه خارجی مهم است. - برنامه تجارت خارجی هند اکنون در شعار make in India خلاصه می شود. صنایع خارجی می توانند به هند رفته و آنجا تولید کنند ولی بخش زیادی از قطعات را خود هندیها می سازند. - در مجموع همه امور با صبر و دقت و تحقیق و بدون عجله انجام می شه ولی بتدریج انجام می شه

سفر با دوستان
تجربه سفر حاج على به جال محل جیپور

انتشار: 20 اسفند 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

پورفر
پرسش:

دارم کم کم مجاب میشم برم هندوستان همیشه از خودم پرسیدم هندوستان آره یا نه ؟ الان با خوندن این سفرنامه باز دارم میپرسم هندوستان اره یا نه ؟ واسم جای سوال هنوز هندوستان اره یا نه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

زينب شيرازی
در پاسخ به پورفر :

دوست عزیز بهتره به سبک و سلیقه تون تو سفر توجه کنین. سفر به هند میتونه خیلی جذاب باشه در صورتی که به بازدید از جاذبه های تاریخی و دیدنی بناهایی با معماری متفاوت علاقه داشته باشین. فرهنگ مردم براتون قابل توجه و باشه و از شلوغی و درهمی شهرهای این کشور کلافه نشین.

انتشار: 17 اسفند 1398

انتشار: 14 اسفند 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست