پریوش سارانی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
16 اردیبهشت 1403
به روز رسانی
16 اردیبهشت 1403
به نقل از ایلنا
بازدید از چغازنبیل ممنوع و حفاظت از آن بعد از بارندگی استمرار دارد. معبد باستانی چغازنبیل، این زیگورات دوران عیلامی که تمام آن حدود ۴ هزار سال قبل با خشت و گل ساخته شده است نخستین اثر ثبت جهانی شده ایران در سال ۱۹۷۹ در فهرست میراث جهانی یونسکو است.
اما بخشهایی از آن هر سال با بارندگیهای موسمی خوزستان شسته میشود و این اتفاق فعالیت حفظ و نگهداری این اثر را بیش از آثار سنگی نظیر تخت جمشید و… دشوارتر میکند.
عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل در گفتگو با ایلنا به شیوههای حفاظت و نگهداری از این محوطه باستانی ثبت جهانی شده در طول سال، قبل و حین و بعد از بارندگیها اشاره میکند و میگوید: میراث جهانی چغازنبیل یک محوطه باز و مملو از آثار تاریخی خشت و گل است. بنابراین بارشها بیشترین آسیب را به چنین محوطهای وارد میکند.
او میگوید: محوطهها و بناهای باستانی خشت و گل نیازمند مدیریت در پیش، حین و پس از بارش است. یعنی مدیر یک محوطه باستانی خشت و گل باید همیشه با سامانههای هواشناسی همراه شود و در مورد چغازنبیل ما همیشه آماده بارشهای موسمی خوزستان که دانه درشتتر و سریعتر هستند و آسیبهای زیادی به بدنههای خشتی میراث جهانی چغازنبیل وارد میکنند، هستیم.
رشنویی با اشاره به فعال بودن کارگاههای خشت زنی و کاهگلسازی محوطه باستانی چغازنبیل در تمام طول سال، گفت: کارگاههای خشت زنی چغازنبیل با حضور پرسنلا و کارگران شریف و نجیب و زحمتکش این محوطه باستانی در تمام طول سال فعال است تا زمینه حفاظت از این محوطه باستانی در پیش از بارشها فراهم باشد.
زیگورات خشتی چغازنبیل در بارشها چگونه حفاظت میشود؟
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه در مورد فعالیتهای حفاظتی در این محوطه باستانی همزمان با آغاز بارشها و حین بارندگی گفت: با آغاز بارشها همکاران ما در این محوطه باستانی ثبت جهانی شده، بصورت ۲۴ساعته حضور دارند تا نقاطی که به دلیل بارش احتمال ایجاد حفره در ساختارهای خشتی بر اثر نفوذ آب میرود را با نایلون بپوشانند و در نتیجه کمترین میزان نفوذ آب بر ساختارهای خشتی فراهم شود.
او درباره شیوه حفاظت از معبد عیلامی چغازنبیل پس از اتمام بارشها نیز توضیح داد و گفت: در شش سال اخیر بازدید از محوطه باستانی چغازنبیل ممنوع شده است. دلیل آن هم این است که در محوطه مقدس و حیات اول زیگورات چغازنبیل، آجر فرشهای اصیل دوره عیلامی وجود دارد که به دلیل نفوذ آب باران در آنها به شدت آسیبپذیر هستند و به دلیل آن که پاخور شدن آنها منجر به شکسته شدن آنها خواهد شد، بازدید از این محوطه باستانی ممنوع میشود.
رشنویی اعلام کرد: پس از بارشها نیز تیم پایش چغازنبیل تمام محوطه را از بالای زیگورات تا ساختارهای معماری پیرامونی معبد و دروازهها و معابد پیرامونی بررسی میکند تا کلیه حفرههای ایجاد شده در آثار و شیبهای معکوس ایجاد شده به دلیل شسته شدن با بارشها مستندنگاری شود و عملیات حفاظت پس از باران آغاز شود.
وی با تاکید بر این موضوع که به دلیل حساسیت ساختارهای خشتی مدام باید کارگران خشت ساز و استادکاران در چغازنبیل فعال باشند و هزینه ساخت خشت و گل هم باید بصورت مداوم به این مجموعه تزریق شود تا پروسه حفاظت و مرمت پس از بارشها تعطیل نشود.
وی با اعلام اینکه ۶ سال است محوطه باستانی چغازنبیل و هفت تپه نتوانسته از خدمات کارگران موقت استفاده کند، افزود: سیاست وزارت میراث فرهنگی به این سمت رفته است که کارگران امانی به کارگران پیمانی تبدیل شوند. با این حال تعداد محدودی از کارگران پیشین چغازنبیل و هفت تپه در این دو محوطه حفظ شدهاند تا سنت حفاظت مستمر از این دو محوطه خشتی ثبت جهانی شده کشور ادامه یابد.
جدیدترین خبرهای گردشگری را در کارناوال دنبال کنید.
3 دیدگاه
دمتون گرم. از اینکه کارگران زحمت مشی دارید مواظب باشید آسیب به خود و میراث نرسد
27 مهر 1403
دمتون گرم
27 مهر 1403
سلام به بانوی نیکو کاری که قدم در راه به سازی ومعرفی میراث فرهنگی کشور و وطن خود نموده اید من عبد الحمید مهدویان آها وساکن ومتولد دزفول علاقه مندی خود را به کار پر اهمییت ابراز می نمایم و بازنشسته حفاظت محیط زیست می باشم. که برای همکاری علاقه خود را ابراز می نمایم تلفن همراه. ۰۹۱۶۳۴۳۸۲۶۰
12 مرداد 1403