کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
03 آبان 1395
به روز رسانی
15 شهریور 1398
گردشگری با شاخه های متنوع خود پاسخ های مناسبی به نیازهای افراد علاقه مند به رشته های گوناگون فراهم می آورد. در بخش هایی از این صنعت با موضوعاتی تخصصی تر مواجه می شویم که توجه مخاطبان خاص را بیشتر به خود جلب می کنند. یکی از این موضوعات ژئوتوریسم است که دیدگاهی زمین شناختی نسبت به گردشگری دارد. با کارناوال در بررسی ژئوتوریسم همراه باشید.
ژئوتوریسم چیست؟
واژه ی ژئوتوریسم از دو بخش " ژئو " که اشاره به جاذبههای زمین شناسی، ژئومورفولوژی و میراث معدنکاری دارد و " توریسم " به معنای گردشگری تشکیل شدهاست و به طور کلی با جاذبه های طبیعت بی جان سروکار دارد. این نوع گردشگری را با عنوان زمین گردشگری نیز می شناسند.
بیشتر مخاطبان ژئوتوریسم متخصصان و کارشناسان زمین شناسی و ژئومورفولوژی می باشند اما در برخی موارد گردشگران علاقه مند به طبیعت نیز در این نوع سفرها شرکت می کنند. در جریان فعالیتهای زمینگردشگری، فرد تنها به تماشای پدیده های طبیعی نمی پردازد بلکه با مبانی پیدایش آنها نیز آشنا شده و اهمیت وجودی آنها را نیز بررسی می کند.
تام هوز از انگلستان نخستین تعریف علمی از ژئوتوریسم را در سال 1995 به این صورت ارائه داد:
ژئوتوریسم ارائه ی امکانات خدماتی و تفسیری به منظور قادر ساختن گردشگران به کسب دانش و درک زمین شناسی و ژئومورفولوژی (با مشارکت آنها در توسعه ی علوم زمین)، فراتر از درک صرفاً زیبایی های محض یک مکان است.
ژئوتوریسم راهی برای توسعه پایدار
توسعه پایدار بر سه اصل پایداری بوم شناختی، پایداری اجتماعی – فرهنگی و پایداری اقتصادی استوار است. پایداری بوم شناختی ساز گار بودن توسعه با حفظ فرایندهای اساسی زیست محیطی، تنوع و گونههای زیستی را تضمین می کند. پایداری اجتماعی – فرهنگی سازگاری توسعه با فرهنگ و ارزشهای مردمی و هویت جامعه را مورد بررسی قرار می دهد و پایداری اقتصادی توسعه کارآمد اقتصادی را مطالعه می کند تا منابع برای آیندگان نیز باقی بمانند.
گردشگری از عوامل اصلی توسعه پایدار در سطوح اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی می باشد. ژئوتوریسم به عنوان یکی از زیر مجموعه گردشگری پایدار محسوب می گردد و هدف آن حفظ منابع گردشگری در مقاصد است.
ژئو پارک ها| مقاصد ژئوتوریسم
یکی از مهم ترین مقاصد ژئوتوریستی، ژئوپارک ها هستند. ژئوپارک منطقهای را شامل می شود که چندین پدیده بارز زمینشناسی در آن قرار دارد و میراث زمین شناختی آن ناحیه، با مدیریتی دقیق و مستمر،حفظ و نگهداری میشود. این محدوده باید بتواند در توسعه اقتصادی جوامع پیرامون خود نقش مؤثری ایفا نماید. در برخی ژئوپارک ها علاوه بر پدیدههای زمینشناسی تعدادی از آثار تاریخی، بومشناسی، باستانشناسی و میراث فرهنگی نیز دیده می شود.
با #مفاهیم و دانش گردشگری در کارناوال آشنا شوید.
7 دیدگاه
سلام و عرض ادب، من کارمند معاونت گردشگری هستم و در مقطع ارشد، موضوع پایان نامه ام ، راهبرد های توسعه ژئوتوریسم هست، بنظرم این گونه گردشگری در کشور(ژئوتوریسم),علی رقم اهدافش که در مبنای پایداری، آموزش، کمک به جوامع محلی، تفسیر، استغالزایی، حفاظت از آثار تاریخی علاوه برحفاظت از محیط زیست، و کاربردهای مفید در قسمت های مختلف، فرهنگی، اجتماعی ،اقتصادی و سیاسی و ....و مهمترین مزیتش که جغرافیا و اقلیم خاص کشومون که یک موهبت الهی و خداددای هست، متاسفانه با وجود گذشت بیش از یک دهه از عمرش در ایران، هنوز اون جایگاه اصلی خود را پیدا نکرده و کمتر مورد توجه مسئولان قرار داره، و بنظر در پایان نامه ها و مقالات کمتر به علل توسعه نیافتگی ژئوتو یسم پرداخته میشه، حتی در زمینه فعالیت و تولید محتوا هم سازمان زمین شناسی بیش از متولی اصلی گردشگری کشور ،فعالیت و تلاش میکنه که جا داره زحماتشون رو قدر بدونیم و سپاسگزار باشیم، بنظر من مهمترین علت توسعه نیافتگی این گونه در ایران، اول قوانین مقرارت و ضوابط احداث ژئوپارک هاست که مشکل کرده ثبت ژئوپارک در فهرست یونسکو رو.۲_عدم برخورداری از دانش و تخصص لازم کارشناسان دولتی در استانها از این گونه گردشگری در کشور ۳_عدم هماهنگی، تعامل ، همگرایی و هم افزایی نهادهای ذینفع دولتی با یکدیگر در زمینه گردشگری وژئوتوریسم،۴_ عدم مشارکت بخش خصوصی۵_عدم توجه به جایگاه میزبانان و جوامع محلی در توسعه ژئوتوریسم ۶_بخشی نگری_۷-انحصار دولت...سپاس از مطالب مفیدتان
سلام احسنت به این نظر زیبای کامل و فنی شما. آفرین.
23 دی 1402
پریوش سارانی
با سلام
سپاس فراوان بابت ارسال نظر و توضیحات مفیدتان.
30 مهر 1401
29 مهر 1401
مطالب خوب و مفید ومختصری بود
04 مرداد 1401
سلام خوبین من رشتم تغیر اقلیم هست بنظرتون میتونم در این حیطه هم فعالیت داشته باشم چون علاقه دارم مرسی
08 اسفند 1399