
مهدیه اکبری پارسا
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
11 آبان 1396
به روز رسانی
16 آذر 1401
سالهاست که شهرهای شمالی ایران انتخاب نخست بسیاری از مردم برای گشت و گذار و تفریح بوده اند و در هر تعطیلات، یکی از این مقاصد زیبا و سرسبز را برای تجدید قوا و به دست آوردن آرامشی دوباره انتخاب کرده اند. گردشگران و مسافران بسیاری طی دهه های گذشته از دیدنی ها و تماشایی های بی نظیر و شگفت انگیز این خطه ی سرسبز و خاطره انگیز بازدید کرده اند و خود را به آرامش دریا و جنگل سپرده و روح خود را جلا داده اند. اما در کنار زیبایی های تمام نشدنی شمال ایران، برخی مسائل و مشکلات از لذت و خوشی سفر کم می کنند و تجربه ی ناب گردش را مخدوش می سازند. یکی از بزرگترین مسائل، موضوع زباله هایی است که متأسفانه در سراسر استان های شمالی و در کنار تمام جاذبه های این دیار، از کنارهی رودخانه و دریا گرفته تا دورترین نقاط جنگل ها و دشت ها دیده می شود و مناظری تلخ و زننده ایجاد می کند.
علاوه بر این موضوع که یادگاریِ ناپسند مسافران و گردشگران برای شمال است، گسترش هر روزه ی جمعیت و افزایش شهرنشینی و به تبع آن توسعه ی زندگی شهری بر مشکلات انباشت زباله، جمع آوری و دفع آن افزوده است و آن را به مشکلی بی پایان و دردناک برای شهرهای شمالی ایران تبدیل نموده است. شمال ایران همواره به دلیل بافت طبیعی و جغرافیایی اش و کمبود زمین های وسیع و گسترده، با معضل محل دفن زباله روبرو بوده است. این مشکل در چند سال اخیر تبدیل به بحرانی بزرگ در شهرهای شمالی شده و روزی نیست که خبری در این رابطه در خبرگزاری ها و رسانه های رسمی و غیررسمی منتشر نشود.
سراوان رشت نیز یکی از روستاهایی است که در این زمینه در سال های گذشته مشکلات عدیده ای داشته و مردم آن با مشکلات بسیاری ناشی از دفن و جمع آوری غیر اصولی زباله روبرو بوده اند. این منطقه ی زیبا که پیشتر برای جنگل های سحرانگیز خود شُهره بوده، این روزها با مشکل انبوه زباله ها دست و پنجه نرم می کند تا جایی که سلامت، سطح زندگی و گردشگری این مکان زیبا به خطر افتاده است. از این رو کارناوال در راستای دغدغه های زیست محیطی و گردشگری خود سری به این منطقه ی دیدنی زده است تا مخاطبان خود را با مشکلات آن بیشتر آشنا نماید.
تصاویری که در این مطلب مشاهده می کنید کار دست عکاس توانا، مجتبی محمدی بوده و در خبرگزاری ایرنا منتشر شده است. ورود به صفحه ی اختصاصی معرفی پارک جنگلی سراوان رشت
1- یادگار تلخ انسان در طبیعت
2- کمر به قتل طبیعت بسته ایم
متاسفانه آن گونه که از رفتار مردم و مسئولین محلی، استانی و کشوری در رابطه با مشکلات زیست محیطی بر می آید، به نظر می رسد طبیعت و گنجینه های تکرار نشدنی آن اهمیت چندانی ندارند و رفتارها و نحوه ی برخورد با این موهبت های خدادادی به شکلی است که گویی کمر به قتل طبیعت بسته ایم.
3- جمع آوری غیراصولی و غیربهداشتی زباله
4- زیستگاهی که به خطر افتاده است
متاسفانه انسان ها فکر می کنند که تنها آنها در این دنیا حق حیات دارند و تمام منابع طبیعی و زیستی جهان را متعلق به خود می دانند. شاید اگر در این میان ذره ای برای حیات و حق زیست دیگر جانداران نیز اهمیتی قائل بودند، اینگونه به جان طبیعت نمی افتادند.
5- تماس با زباله بدون پوشش و لباس های محافظ و پیشگیری کننده
محل تجمع زباله ها از مکان های بسیار آلوده و خطرناک از لحاظ پیدایش و انتقال بیماری است و این گونه تماس های بدون محافظت و بدون پوشش های استاندارد می تواند موجب ابتلای فرد به بیماری های واگیردار و گسترش آن در سطح شهر شود.
6- زباله ها بلای جان حیات وحش و جنگل سراوان
7- دستگاه های کهنه و قدیمی دفن زباله
در بسیاری از شهرهای پیشرفته ی دنیا به ویژه در مناطق جنگلی از دستگاه های زباله سوز استاندارد برای دفن زباله استفاده می کنند و حتی با تولید ماشین آلات و کارخانه هایی متناسب در این زمینه، از زباله ها گاز متان تولید کرده و سوختی پاک به طبیعت هدیه می دهند.
8- هجوم مگس ها به سراوان
به دلیل بوی نامطبوع زباله، مگس ها به این مکان هجوم آورده و مزاحمت های بسیاری را برای شهر کوچک سراوان و اهالی آن به وجود آورده اند.
9- شیرابه هایی که به دریای خزر می رسند
شیرابه هایی که در محل جمع آوری از زباله ها بیرون می آیند، اندک اندک رودی از آلودگی ایجاد کرده و به رودخانه ی سیاهرود سراوان و از آنجا به دریای خزر می رسند.
10- کوهی از زباله | طلای کثیفی که به راحتی از دست می رود
11- آب های زیرزمینی نیز از این حجم تخریب بی نصیب نمی مانند
این انبوه زباله علاوه بر آلوده ساختن رود و دریا، آب های زیرزمینی را نیز از حجم تخریب ها بی نصیب نگذاشته و منابع شرب جنگل، حیات وحش و انسان ها را ناپاک و سمی می سازند.
12- راه حل ها و چاره هایی که کافی به نظر نمی رسند | مشکل را از ریشه باید حل کرد
13- خطری که در کمین همه ی ماست
ایران از بزرگترین کشورهای تولید زباله است و تهران روزانه چند برابر استانداردهای جهانی بر حجم زباله های خود اضافه می کند. اگر به زودی این حجم از تولید زباله در تمام ایران مدیریت و بازیافت نشود، کشورمان در آینده ای نزدیک زیر حجم زباله ها دفن خواهد شد. جالب است بدانید که هر فرد تهرانی سالانه شش برابر وزن خود زباله تولید می کند.
14- کاش بیشتر محیط زیستمان را قدر می دانستیم
سخن آخر
امروز به همراه شما در کارناوال تصاویری از یکی از بزرگترین معضلات شهری و محیط زیستی که ایران امروز با آن درگیر است را از نظر گذراندیم.
نظر و دیدگاه شما در مورد این تصاویر چیست؟ دفن و جمع آوری زباله در شهر و محل زندگی شما چگونه است؟ نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
1 دیدگاه

ربیعی
15 خرداد 1397