نسیم امینی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
15 مرداد 1397
به روز رسانی
01 تیر 1399
هر گوشه از کره زمین، جلوه ای متفاوت و تماشایی دارد؛ اما برخی نقاط دنیا، به نوعی منحصر به فردتر هستند. مکان هایی که موجب حیرت گردشگران می شوند و با سفر به این نقاط هر کسی انگشت تعجب بر دهان می گیرد. امروز یکی از همین مناطق را به عنوان مقصد سفرمان برگزیده ایم؛ شهر شفشاون (Chefchaouen) در شمال شرقی مراکش.
تمام دیوارهای این شهر، به رنگ آبی مزین است و همین، سبب شده تا به آن لقب مروارید آبی دهند. اگرچه داستان های متفاوتی درباره دلیل آبی بودن شفشاون روایت می شود اما همگی یک وجه مشترک دارند؛ یهودی ها برای اولین بار به اینجا رنگ آبی پاشیدند. بیشتر ساکنان مراکش از تبار عرب ها و آفریقایی ها هستند اما از آنجایی که مراکش، نزدیک ترین سرزمین آفریقایی به اروپاست، در برهه های زمانی متفاوت، میزبان عده ای از پناهندگان اروپایی بوده که از دیار خود، به این سرزمین گریخته بودند و در این جا به دنبال امنیت می گشتند. یکی از گروه هایی که با نا امنی کشور خودشان، راه مراکش را پیش گرفتند، یهودی ها بودند؛ همان قومی که شفشاون را به رنگ آبی در آوردند. برخی معتقدند که این یهودی ها در سال 1930 و در حین جنگ جهانی دوم و نسل کشی یهودی ها، به مراکش گریختند. آن ها سکونتگاه های شان را به رنگ آبی در آوردند که برای شان نمادی از صلح به شمار می رفت و با مرور زمان، دیگر مردم نیز به این رنگ علاقه مند شدند و آبی رنگ کردن خانه ها به دیگر نقاط شهر نیز سرایت کرد.
برخی دیگر می گویند که رنگ آبی شفشاون به یکی از سنت های یهودیان باز می گردد که معتقد بودند در نقاشی های به رنگ آبی می توان آسمان و عظمت خداوند را در زمین منعکس کرد. در این روایت گفته می شود که قوم یهود به دنبال تفتیش عقاید در قرن 15 میلادی از اسپانیا گریخته و در این شهر، پناهنده شده اند. جالب آن که وجود یک قلعه اسپانیایی درون شهر نیز به این گروه از یهودی ها نسبت داده می شود. باید توضیح دهیم که روایت دوم، اعتبار بیشتری دارد و حتا، ساکنان شفشاون نیز این داستان را نقل می کنند. البته امروزه ردی از این یهودی ها در شهر دیده نمی شود و بیشتر جمعیت شفشاون را مسلمانان تشکیل داده اند؛ گویی این قوم تنها یادگاری بر دیوارها به جا گذاشتند و ناپدید شدند.
در ادامه می خواهیم به این شهر منحصر به فرد سفر کنیم و بیشتر، به تماشای چشم انداز آن بنشینیم. در این سفر، با یک عکاس آمریکایی تبار به نام متیو کارستن (Matthew Karsten) همراه می شویم. بد نیست بدانید پیش از این، متیو را در سفرش به افغانستان همراهی کرده بودیم و حال، با او راهی شمال شرقی مراکش می شویم. «متیو» حین سفر به شفشاون تصاویری تماشایی ثبت کرده و البته تجربیات جالبی هم از گشت و گذارش در این شهر به دست آورده است.
کارناوال و «متیو» را در قدم زدن میان کوچه پس کوچه های شهر آبی همراهی کنید.
1- شهری به رنگ آسمان
2- بر فراز شهر
تصویر پیش رو در حوالی یک مسجد اسپانیایی عکسبرداری شده؛ مسجدی که تاریخ ساختش به دهه 1920 میلادی باز می گردد. اگرچه گردشگران حین سفرشان به این خطه، مسجد اسپانیایی را جاذبه منحصر به فردی نمی دانند و بیشتر، به جلوه ای که شهر از این زاویه دارد دل می بندند.
3- آرامش صبحگاهی شفشاون
4- خرید و گشت و گذار در مدینه شهر
در شهرهای شمال آفریقا، مناطق شهری به نام مدینه وجود دارند. مدینه ها معمولا، با خیابان های باریک و هزارتو مانند محصور شده اند و برای خرید مکان های مناسبی به حساب می آیند.
5- گربه های خیابانی
در شهر شفشاون نیز مانند استانبول و البته تمام ایران، گربه های خیابانی در هر گوشه و کناری به چشم می خورند و حتا، به نوعی از جاذبه های شهر شمرده می شوند.
6- موزه قصبه
در میدان اصلی شفشاون قلعه ای تاریخی با دیواره های قرمز رنگ قرار دارد. این قلعه در سال 1471 توسط شخصی به نام مولا علی بن موسی بن راشد ساخته شد تا از مردم در مقابل تهاجم پرتغالی ها و اسپانیایی ها محافظت کند. داخل این قلعه یک موزه قوم نگاری و یک باغ بسیار زیبا قرار دارد. بد نیست بدانید که این جا به موزه قصبه (Kasbah Museum) معروف است.
7- شاخ های شهر
کوه هایی که بر فراز شهر شفشاون قرار گرفته اند، همچون دو شاخ به نظر می آیند. بر اساس گفته ها، نام شهر به همین مساله اشاره دارد و در گویش محلی شفشاون بدین معناست: به شاخ ها نگاه کن! (watch the horns).
8- جلوه ای تماشایی از بناها
9- طبیعت حومه شهر
تصویر پیش رو، از کوه های ریف (Rif Mountains) به ثبت رسیده است.
10- آبشاری در قلب کوه های مراکش
در میان کوه های ریف، چند آبشار زیبا به چشم می خورد که در تصویر، یکی از آن ها را تماشا می کنید. به منطقه ای که آبشارها در آن واقع شده اند کسکید دکشور (Cascades d’Akchour) می گویند که البته، مکانی توریستی شمرده می شود.
11- پودرهایی که به زندگی رنگ می بخشند
13- قدم زدن بر روی سنگفرش های شهر
14- نقش و نگار بر روی سازه ها
15- و در آخر، جلوه ای از دیگر رنگ ها
سخن آخر
در شهر شفشاون مراکش گشتی زدیم و بیشتر با این سرزمین، در شمال غربی مراکش آشنا شدیم. در این جا به هر سو که نگاه انداختیم، رنگ آبی ما را به وجد آورد؛ رنگی که از یهودی ها در این منطقه به یادگار باقی مانده و حال، به یک جاذبه گردشگری مهم تبدیل شده است. همچنین، نیم نگاهی هم به طبیعت اطراف شهر داشتیم تا ببینیم در حومه شفشاون چه خبر است.
نظر شما درباره این تصاویر چه بود؟
پیش از این، با شهر شفشاون آشنایی داشتید؟
آیا از ایده یک رنگ بودن شهر استقبال می کنید؟ شما دوست دارید شهرتان به چه رنگی باشد؟
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاه جدید