
نسیم امینی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
10 خرداد 1397
به روز رسانی
15 شهریور 1398
تاریخچه کشورمان، ایران به تلاش و پشتکار فرزندانش گره زده شده و بدین صورت، تمدن پربار و غنی ما رقم خورده است. آریایی ها، مردمی بسیار زحمت کش هستند و با همتی که در طول تاریخ از خود نشان داده اند موجب حادث شدن اتفاق های بسیار خوبی برای سرزمین مان شده اند. سازه های باشکوه، زبان و ادبیات شکوهمند ایرانی، غذاهای خوشمزه و لذیذ ایرانی، همگی ثمره تلاش مستمر ایرانی هاست که چهره تمدن زیبای مان را نقش زده اند. حال، با گذشت زمانی بسیار طولانی از شکل گیری سرزمین آریایی ها، این تلاش و تکاپوی ایرانی به هیچ وجه رنگ نباخته است؛ هنوز هم به هر گوشه ای از وطن مان که می نگریم زنان و مردانی را می بینیم که خستگی ناپذیر کار می کنند و نه تنها خرج زندگی خود را در می آورند، بلکه به کشورشان نیز خدمت می کنند. نمونه مردمان زحمت کش ایرانی بسیارند؛ به همین سبب خالی از لطف ندیدیم به گوشه ای از خطه ایران سر بزنیم و به تماشای عده ای از آن ها و کار دشواری که پیش می برند بنشینیم.
به شمال کشورمان سفر کنیم جایی که امروزه بیشترین کشت برنج ایران را بر عهده دارد. استانهای گیلان، مازندران و گلستان از مهم ترین مناطق كشت عمده و توليد برنج در کشورمان به شمار می روند و مردمان این خطه از هیچ تلاشی برای تامین برنج هموطنان خود فرو گذار نمی کنند. در میان این مردم سختکوش، به ملاقات اهالی خطه زیبای سوادکوه مازندران می رویم. شهرستانی زیبا و سرسبز که در یک دره طولانی و در دامنههای شمالی رشته کوه البرز قرار گرفته است. این شهرستان از سمت شمال ۳۰ کیلومتر با دریای خزر فاصله دارد و از سوی جنوبی با استان سمنان هم مرز است. مناطق مرتفع این منطقه، تماما با جنگل های سرسبز پوشیده شده و در دیگر نواحی آن مراتعی با آب و هوای سرد جای خوش کرده اند.
يكی از مهم ترين منابع درآمد در این خطه زیبا مانند دیگر مناطق شمال ایران، نشا و برداشت برنج است. کشت برنج از اواخر فروردین ماه شروع می شود و در ماه ارديبهشت به نشای آن می پردازند. یکی از دشوارترین و طاقت فرساترين كارهای كشاورزی نشای برنج است که مسوولیت آن را بیشتر به زنان منطقه می سپارند. دختران و زنان سوادکوهی پا در آب می گذارند تا دانه دانه نشاهای برنج را داخل خاک فرو كنند. اما چرا این کار در مرحله اول صورت نمی گیرد؟! برای کاشت برنج ابتدا باید آن را در محوطه کوچکی رشد داد و بعد از آن به زمین های پرآب برنج منتقل کرد.
شاید برای تان جالب باشد که تماشای زمین های برنج یا همان ﺷﺎﻟﯿﺰارها و البته ﻣﺮاﺣﻞ ﺷﺎلیکاری، از ﺟﺎذبههای مهم استان مازندران به شمار می روند و شهرستان سوادکوه نیز از این مهم برخوردار است. این منطقه سالانه در فصل بهار مسافران بسیاری را به خود می بیند که آمده اند تا به تماشای شالیزارهای پلکانی و کار و تلاش مردمان مازنی بنشینند.
ما هم در جمع همین گردشگران قرار داریم و آرزوی تماشای شالیکاری را در دل می پرورانیم. همین را بهانه قرار داده ایم تا به خطه سرسبز سوادکوه سفر کنیم و بیننده کوشش و تکاپوی هموطنان مان در این ناحیه باشیم. به کمک تصاویر «امیرعلی رزاقی» که در خبرگزاری مهر منتشر شده اند، به تماشای نشاکاری در شهرستان سوادکوه می نشینیم.
در این سفر متفاوت، کارناوال را همراهی کنید.
1- وقت تنگ است و کار زیاد
فرصتی نیست برای تماشای مناظر اطراف؛ آنها باید هر چه سریع تر کار را شروع کنند.
2- شالیزارهای پر آب، آماده برای نشای برنج
3- اینجا زمین برنج است یا بهشتی برای آرامیدن؟!
4- شالیزارهای پلکانی، بهانه ای برای جذب گردشگر
در سراسر دنیا، از شالیزارهای پلکانی به سبب چشم انداز حیرت انگیزشان به عنوان یک جاذبه گردشگری یاد می شود. دو کشور چین و ویتنام، از سرزمین هایی هستند که از پتانسیل جذب توریست برای تماشای شالیزارها به خوبی بهره برده اند؛ چیزی که در ایران عزیزمان مغفول مانده است.
5- دخترک هم به کمک خانواده می آید.
6- زنان پا به پای مردها، تلاش می کنند.
مرحله نشای برنج، از دشوارترین و طاقت فرساترين كارهای كشاورزی است. معمولا دختران و زنان سوادکوهی پا در آب می گذارند تا دانه دانه نشاهای برنج را داخل خاک فرو كنند.
7- برنج یا ﺑﺎ رﻧﺞ؟!
می گویند ریشه برنج از «با رنج» است؛ حقیقتا درست به نظر می آید چرا که ﺑرنجکاری بسیار دشوار و پرزحمت است.
8- کاری دشوار اما دیدنی
ﺗﻤﺎم ﻣﺮاﺣﻞ ﮐﺎﺷﺖ، داﺷﺖ و ﺑﺮداﺷﺖ ﺑﺮﻧﺞ، زﯾﺒﺎﯾﯽ و ﻟﻄﺎﻓﺖ اعجاب آوری دارد و می ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺮای گردشگران ﺗﺠﺮبه ای جالب و دلپذیر باشد.
9- شالیزارهایی مانند دریاچه های کوچک و دوست داشتنی
10- خسته نباشید...
کار طاقت فرسای برنجکاری، از اواخر فروردین ماه شروع می شود و در ماه ارديبهشت وقت نشای آن می رسد.
11- شالیزارهایی که در خاطر می نشینند.
معمولا شهرستان زیبای سوادکوه با جنگل های سرسبز، مناطق کوهستانی و شالیزارهای برنج به خاطر می آید.
12- سراسر به رنگ سبز درخشان
13- خسته اما خوشحال و با روحیه
14- شیرزن های ایرانی
يكی از مهم ترين منابع درآمد در خطه زیبای سوادکوه، نشا و برداشت برنج است و خانم ها در راس این کار قرار دارند.
15- مردان نیز در عرصه حضور دارند.
16- کم کم تلاش ها به ثمر می نشیند.
17- آخرین نگاه به زمین های باشکوه شالیکاری
سخن آخر
به شهرستان سوادکوه در مازندران رفتیم و به تماشای نشای برنج در این خطه زیبا نشستیم. دیدیم که چطور زنان، پا به پای مردها مشغول کار و تلاش هستند و از چشم انداز زیبای شالیزارها لذت بردیم.
شما چطور؟ از این سفر تصویری لذت بردید؟
آیا از مراحل برنج کاری اطلاعی دارید؟
به نظرتان شالیزارهای پلکانی می توانند به قطب گردشگری در ایران تبدیل شوند؟
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
1 دیدگاه

علی محسنی سواد رودباری
سلام، عالی بود، اهل سوادکوه هستم، متاسفانه طبیعتش به سرعت در حال نابودیه، ساخت و ساز بی هویت و بی فایده و ...، تنها بازمانده از جنگل های هیرکانی، این منطقه قبل از آریاییها سکنه داشته، متاسفانه در حال نابودیه، اصلا هیچ برنامه ریزی ای برای حفظ این طبیعت نشده، حیف و هزار حیف.
11 خرداد 1397