با نگاهی به متون و اسناد تاریخی به راحتی درخواهید یافت که در گذشته از اسب استفاده ی بسیاری برای حمل و نقل و حتی جنگ می شده است؛ این حیوان نجیب از گذشته های دور در کنار انسان بوده و برگ هایی از تاریخ را به نام و تصویر خود مزین کرده است. جالب است که در نقش برجسته های به جای مانده از دوران سکاها (از اقوام کوچ نشین ایرانی تبار که قدمتی کهن تر از هخامنشیان دارند)، هخامنشیان و بیش از همه اشکانیان دیده می شود که این مردمان از اسب در سواره نظام خود استفاده می کردند. حتی بعد از این مردمان، شاهان دوران سلجوقی و صفوی باز هم سوار بر اسب دیده می شوند. اما نکته ی مشترک در تمامی این موارد، این است که در تمامی این سنگ نوشته های باقی مانده، این سواره نظام ها و شاهان، همگی بر روی اسب ترکمن نقش شده اند. اسب ترکمن یکی از اصیل ترین و خاص ترین گونه های اسب است که در منطقه ترکمن صحرا زندگی می کند.
این نژاد از اسب ویژگی های منحصر به فردی دارد؛ اندامی کشیده، دُمی باریک، سر و گردنی زیبا.
در منطقه راز و جرگلان از توابع خراسان شمالی، خالص ترین و بیشتری تعداد نژاد اسب ترکمن زیست می کند. البته در سال های اخیر به تولید مثل این اسب توجه بیشتری شده است و می توان تعداد اندکی از آن را به صورت پراکنده در در اصفهان، تهران، شیراز و همدان نیز یافت. همچنین در شهرستان سبزوار خراسان رضوی هم اسب ترکمن دیده می شود.
نژاد این اسب تا حدی خاص و منحصربه فرد است که در سال های اخیر ذخیرههای ژنتیک این اسب، تقاضای جهانی داشته است. خوشبختانه در سال های گذشته توجه بیشتری به اسب ترکمن شده تا جایی که جشنواره هایی با محوریت این اسب و زیبایی هایش هر ساله برگزاری می شود، مانند جشنواره ملی اسب اصیل ترکمن در بجنورد.
14 سال است که همه ساله در بجنورد جشنواره ای با عنوان جشنواره ملی زیبایی اسب اصیل ترکمن با هدف شناسایی و معرفی جایگاه ویژه اسب اصیل ترکمن در کشور برگزار می شود. امسال هم به سان ادوار گذشته این جشنواره در محل پارک ملی بش قارداش بجنورد با حضور 153 اسب از استان هایی چون خراسان شمالی، خراسان رضوی، تهران، کرج، شهرکرد، کرمان، مازندران و گلستان برگزار شد.
همزمان با این جشنواره برنامه حراج سالانه اسب نیز برگزار شده و اسب هایی به علاقه مندان به فروش رسیده است.
در ادامه تصاویری از جشنواره سال 95 که در روز 4 خردا ماه برگزار شده را با هم به تماشا خواهیم نشست.
این تصاویر را آقای وحید خادمی ثبت و در خبرگزاری ایرنا آن ها را منتشر کرده است.
همراه کارناوال باشید.