کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
03 آبان 1396
به روز رسانی
15 شهریور 1398
سرزمینی که در آن زندگی می کنیم، دیاری است رنگارنگ که با آمدن هر فصل چهره ای تازه به خود می گیرد و زیبایی های کم نظیرش را به نمایش می گذارد. گوشه گوشه ی این سرزمین پر از برکت است؛ برکتی که در هر منطقه خودش را به شکلی متفاوت نمایان می کند و فصلی خاص را برای نمایان شدن بر می گزیند. پاییز که فرا می رسد فقط درختان نیستند که لباس تازه می پوشند؛ بلکه انواع و اقسام برکات نیز پدیدار می شوند و رنگشان را بر ایران می پاشند. مثلا انارها دانه دانه ترک می خورند، خرمالوها نارنجی می شوند و میوه ها یکی پس از دیگری می رسند. چشمان کشاورزان از شادی برق می زند و خدا لبخند زنان نعمت هایش را یکی یکی روانه ی زمین می کند تا از شادی بندگان پر تلاشش غرق در لذت شود.
خطه ی شمال شرق کشورمان میزبان نعمت و برکتی سرخ است که به هنگامه ی پاییز رخ می نماید و آماده ی برداشت می شود. کشاورزان دست در دست یکدیگر راهی زمین هایشان می شوند و گل های زعفران را می چینند تا یکی از ارزشمندترین محصولات ایران را راهی بازار کنند. نامش را طلای سرخ گذاشته اند تا همگان ارزش و اهمیت آن را به یاد داشته باشند و ذره ذره اش را قدر بدانند. این برکت سرخ راه زیادی را می پیماید تا به خانه های ما برسد و با عطر و بوی خود طعم زندگی هایمان را عوض کند.
زنان و مردان بسیاری در دیار خراسان چشم به زمین می دوزند تا پاییز از راه برسد و حاصل دسترنجشان را ببینند. گل های بنفش، قامت راست می کنند و به سوی آسمان قد می کشند و چشم انتظار دستان زحمتکش می مانند تا آنچه که در درون دارند، به آنها تقدیم کنند. این گیاهان تنها 10 تا 30 سانتی متر رشد می کنند؛ اما از پربارترین برکات زمین به شمار می شوند و با وجود کوچک بودن از ارزشمندترین نعمات خداوند محسوب می شوند.
امروز می خواهیم هم قدم با کشاورزان عزیز کشورمان، قدم به زمین های مملو از زعفران بگذاریم و شاهد تلاش آنها برای چیدن این گل های زیبا باشیم. کارناوال را در این گشت و گذار همراهی کنید...
این تصاویر توسط محمد صفر پور به ثبت رسیده و در خبرگزاری ایرنا منتشر شده اند.
1- زمین هایی که لباس گل گلی خود را بر تن کرده اند...
2- کم کم همه دست به کار می شوند...
کشاورزان بر سر زمین هایشان آمده اند تا حاصل دسترنجشان را برداشت کنند. بد نیست بدانید که نخستین زعفران کاری به وسیله ایرانیانی انجام شد که توسط معاویه به نواحی شام تبعید شده بودند؛ سپس دانش و فرهنگ این کار راهی نواحی دیگر شد و کاشت زعفران در شمال آفریقا و اندلس (اسپانیای اسلامی) و صقلیه (سیسیل ایتالیا) رواج یافت.
3- و زمین برکت را تقدیم دستانشان می کند...
4- حاصل دسترنج من...
با وجود خستگی، از شادمانی لبریز است و با افتخار حاصل تلاشش را در دست گرفته و در دل خدا را شکر می کند.
5- کوچکترها هم از قافله جا نمی مانند
6- کار و تلاش با همین دور هم بودنش می چسبد!
7- زمین دست و دل باز و نعمتی که تمامی ندارد...
8- گویی رنگ گل ها را بر روسری اش پاشیده
9- پا به پای هم تلاش می کنند و لحظه ای از کار باز نمی ایستند
10- کنارم بنشین و کار را رها کن، چای با تو، طعم بهشت می دهد
11- وقت به خانه رفتن است
کم کم، کشاورزان بار و بندیلشان را جمع می کنند و آنچه را که زمین تقدیمشان داشته، به خانه می برند.
12- روزی ام را به خانه آورده ام...
13- و هنوز کار تمام نشده ...
چیدن گل ها تنها بخشی از کار است و جداسازی زعفران از آن معمولا در خانه و به صورت خانوادگی انجام می شود.
14- دستانش بوی گل می دهند و از برکت سرشارند
15- دو گنج ایران در یک قاب | رنگ زعفران و نقش فرش ایرانی
16- این برکت، کم از طلا ندارد!
آن چنان که از تاریخ بر می آید ایرانیان از روزگاران کهن به زر و زعفران علاقه و توجه زیادی نشان می دادند و این دو کالا را به عنوان پیشکش و هدیه تقدیم بزرگان می کردند؛ به طوری که در جشنها و سرورها و مجالس بزم و نشاط مانند عروسیها و اعیاد، یا استقبال از بزرگان و زائران زر و زعفران نثار قدمها میکردند.
سخن آخر
با هم به دیار خراسان سفر کردیم و کشاورزانی را دیدیم که عشق و تلاش را چاشنی کارشان کرده اند و روزی شان را از زمین پر برکت می گیرند. این بار که عطر خوش زعفران در فضای خانه تان پیچید به یاد این تلاش ها بیفتید و قدردان این زحمات باشید.
از دیدن این تصاویر لذت بردید؟
آیا تا به حال شاهد مراسم برداشت این گیاه بوده اید؟
نظرات و تجربیات خود را با دوستان کارناوالی به اشتراک بگذارید.
دیدگاه جدید