کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
29 آذر 1396
به روز رسانی
15 شهریور 1398
با تمام شدن شش ماه اول سال و آغاز فصل پاییز، زمین رنگ دیگری به خود می گیرد؛ فرشی از برگ های رنگین در همه جا پهن می شود و صدای خش خش برگ ها از هر سو به گوش می رسد. این فصل زنگ مدرسه ها را نیز به صدا در می آورد و شور و هیاهویی خاص را به پا می کند؛ اما این زیبایی ها در کلان شهرها آن قدرها هم ماندگار نیستند و با گذشت چند هفته در حجم دود و دم و ذرات معلق گم می شوند. ماه های سرد سال که می آیند یک مهمان ناخوانده را نیز با خود می آورند؛ مهمانی که به راحتی کنگر می خورد و لنگر می اندازد و تا مدت ها ماندگار می شود. همه به خوبی با این مهمان آشنا هستیم و جولانش را در شهرها بارها و بارها شاهد بوده ایم.
آلودگی هوا پدیده ایست که همه ما آثارش را لمس کرده ایم و به خوبی می دانیم که چه بلایی بر سرمان می آورد. این مشکل از زمان صنعتی شدن زندگی انسان به وجود آمد، کم کم رشد کرد و حالا به غولی تبدیل شده که زیبایی های زمین را یک به یک می بلعد. غولی که خود ما آب و نانش می دهیم و بزرگش می کنیم و در انتها از وجودش نالانیم. با نزدیک شدن به اواسط پاییز و وقوع پدیده وارونگی هوا این غول بیشتر و بیشتر خودنمایی می کند و زندگی همه را تحت تاثیر قرار می دهد. وارونگی هوا زمانی رخ می دهد که هوای سرد پایین تر از هوای گرم قرار گیرد و بر خلاف حالت طبیعی با افزایش ارتفاع دما نیز زیاد بالا رود. این پدیده بستری مناسب را برای جولان آلودگی هوا ایجاد می کند و جریان زندگی در شهرها را با مشکلات جدی مواجه می کند.
چند روزی است که باز هم سر و کله این مهمان ناخوانده پیدا شده و بساطش را در شهرهای بزرگ کشورمان پهن کرده است. تهران، پایتخت همیشه بیدار ایران، نیز با این مشکل دست به گریبان است و ساکنانش روزهاست که آبی آسمان را ندیده اند. به همین بهانه سری به خیابان های پایتخت می زنیم و نگاهی به چهره آلوده شهر تهران می اندازیم. تصاویر پیش رو در خبرگزاری مهر و ایرنا منتشر شده اند و حالا ما آنها را با شما به اشتراک می گذاریم. با کارناوال همراه باشید و تهران را در روزهای خاکستری ببینید...
1- روزنه هایی به آلودگی
2- کدام کوه؟
چند بار تا به حال وقتی در حال رانندگی در خیابان بودید، نمای کوه ها توجه شما را به خود جلب کرده است؟ آیا باز هم می توانید از نمایی که به هنگام رانندگی پیش رویتان قرار می گیرد لذت ببرید؟ آن کوه ها در میان آلودگی ها گم شده اند و دود و سیاهی ها نمی گذارند آنها را ببینید. در این تصویر بخشی از برج میلاد را شاهد هستید که از آنجا می توانید نگاهی به کوه دماوند داشته باشید. اما سوال اینجاست: دقیقا کدام کوه؟! چه کسی باور می کند که قامت رعنای دماوند هم در میان دود و دم گم شود؟!
3- سهم کودکان از هوای پاک چه می شود؟
احتمالا کبکشان خروس می خواند! وقتی در اخبار شنیده اند که مدارس به علت آلودگی هوا تعطیل شده، کلی حساب و کتاب کرده اند که روز تعطیلشان را چگونه بگذرانند. اما چگونه می توانیم به آنها توضیح دهیم که آلودگی هوا با آینده شان بازی کرده و حق دیدن آسمان آبی را از آنها گرفته است. آیا توضیحی برای فرزندانمان که از آسمان آبی و هوای پاک هیچ سهمی ندارند، داریم؟!
4- برج میلادی که گم شد!
زمانی تهران نمادی داشت به نام برج میلاد که قد و قامتش از همه جای شهر پیدا بود اما آلودگی آمد و نمای آن را بلعید...
5- چهره مردم شهر تغییر می کند...
سر و کله آلودگی هوا که پیدا می شود، بازار فروش ماسک ها را داغ می کند. لبخندها در پشت این ماسک ها جا خوش می کنند و کلافگی از سر و روی مردم می بارد.
6- دور نمایی از پایتخت خاکستری
7- متهمان آلودگی هوا
اتومبیل ها یکی از بانیان این وضعیت هستند که البته روز به روز هم بر تعداد آنها افزوده می شود. البته تنها سهم کوچکی به این وسایل تعلق می گیرد اما باز هم قابل چشم پوشی نیست. کمی فکر کنید و به این بیندیشید که هر بار که ماشینتان را روشن می کنید و راهی خیابان ها می شوید، یک نفر نفس کم می آورد و شما سهمی هر چند ناچیز در این اتفاق دارید.
8- ساختمان هایی که در دود و دم فرو رفته اند...
9- این شما و این هم متهم بعدی!
فعالیت غیر استاندارد کارخانه ها یکی دیگر از دلایل آلودگی هواست و و نقش بسیار پررنگی در این زمینه دارد.
10- و یک متهم دیگر...
11- نماد دیگر شهر تهران
پل طبیعت یکی از زیباترین سازه های پایتخت به شمار می رود که نامش در محافل جهانی برده شده و طراح آن جوایز با ارزشی را کسب کرده است. در این تصویر جوانانی را می بینید که در حال سلفی گرفتن هستند و نمایی از این پل تماشایی در پشت سرشان دیده می شود. نمادی که چهره جذابش در میان تن پوش خاکستری شهر دیگر نای دلبری کردن ندارد...
12- رنگ سبز کم کم خاطره می شود...
سخن آخر
با هم نگاهی به روزهای خاکستری پایتخت انداختیم و چهره دود زده آن را دیدیم. البته این مشکل تنها به پایتخت محدود نمی شود و شهرهای دیگری همچون تبریز، اهواز و اصفهان نیز با آن دست و پنجه نرم می کنند. آیا وقت آن نیست که چاره ای برای خود بیندیشیم؟ تا به کی باید تقصیر را به گردن دیگری بیندازیم؟ به یاد داشته باشیم که یک قدم در راستای کاهش آلودگی هوا، هر چه قدر هم کوچک باشد باز هم اندکی از این بحران می کاهد.
شما به ما بگویید که با این حال و هوای خاکستری چگونه کنار می آیید؟
آیا قدمی برای کاهش آن برداشته اید؟
دیدگاه های خود را با ما در میان بگذارید...
3 دیدگاه
اينجا براى از تو نوشتن هوا كم است…………
19 فروردین 1399
تهرانيا ديگه به آلودگى عادت كردن
19 فروردین 1399
green
ye zamani vaghti too kooche va khiaboonaye tehran ghadam mizadim hameeeeee ja sabz bood va por az derakht.vali hala chi? vagehan رنگ سبز کم کم خاطره می شود...
05 اسفند 1396